wtorek, 3 lipca 2012

Róże w cieście piwnym

W letnim sezonie na naszym stole
przeważają warzywa i owoce.
Wszystkie bez wyjątku, w różnych
formach i połączeniach.
Dziś przedstawiam ciekawy i smaczny
sposób na kalafiora. Lekko obgotowane
róże otulone piwnym ciastem i usmażone
w głębokim tłuszczu - wspaniałe,
chrupiące, rumiane, rozpływające się
w ustach.
Jeden duży kalafior, 2 szklanki jasnego 
piwa, 2 jajka, chlust oleju, łyżeczka soli, 
maka pszenna (tyle, by powstało ciasto 
o konsystencji śmietany kremówki), olej do smażenia.
Kalafior umyłam i podzieliłam na róże. Wrzuciłam do wrzącej, osolonej wody, blanszowałam
trzy minuty. Wyjęłam łyżką cedzakową, odłożyłam do wystygnięcia.
Jajka roztrzepałam, dodałam olej, sól i piwo. Cały czas ubijając zaczęłam wsypywać
przesianą mąkę. Gdy ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję odstawiłam je, by odpoczęło.
Kalafiorowe róże zanurzałam w cieście, wkładałam do frytkownicy z gorącym tłuszczem,
smażyłam partiami do zrumienienia. Wyjmowałam, przekładałam na papierowe ręczniki,
by osuszyć je z nadmiaru oleju.
Podałam z bukietem zieleniny: karbowana sałata, bazylia, lubczyk, kolendra, pietruszka, 
kulki wydrążone z arbuza, kilka grudek sera gorgonzola, sok z cytryny, oliwa. 
Składniki ziołowej sałatki ułożyłam na talerzach wraz z gorącymi różami kalafiora.
Bardzo smacznie polecam :)

6 komentarzy:

  1. Już kiedyś miałam tak zrobić kalafiora, dzięki za przypomnienie!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis dla mnie, przepis dla mnie :-)))
    Kocham kalafiora, lubię w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale :)
      Cieszę się, że się Tobie podoba :)

      Usuń
  3. Fajny pomysl, Mezczyzna bylby zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis, musze go wykorzystac.

    OdpowiedzUsuń