poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Grochówka z kiszoną kapustą

W ostatnim czasie mamy ogromną ochotę na zupy. Niemal każdego dnia gotujemy inną,
często improwizując. Po smakowitym kapuśniaku, ogórkowej, pomidorowej, cytrynowej
i żurku przyszła pora na pożywną niezbyt gęstą grochówkę. Dodatek kiszonej kapusty
sprawia, że potrawa jest lżejsza, bardziej aromatyczna i ciekawa w smaku.


• 1300 ml wywaru mięsnego (u mnie na żeberkach),
• 350 g ugotowanych, pozbawionych kości żeberek,
• 5 ziemniaków,
• pół szklanki łuskanego grochu,
• 2 ugotowane marchewki,
• pietruszka z wywaru,
• 70 g kiszonej kapusty,
• kminek,
• lubczyk,
• macierzanka,
• majeranek,
• sól i pieprz do smaku,
• natka pietruszki,
• kiełki rzodkiewki i fasoli mung.

Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Włożyłam do wrzącego wywaru wraz
z opłukanym dokładnie grochem. Wsypałam kminek, gotowałam na niewielkim ogniu około
30 minut. Dodałam pietruszkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojone ozdobnie marchewki.
Dołożyłam rozdrobnione mięso, doprawiłam majerankiem, macierzanką, lubczykiem, pieprzem
i odrobiną soli kamiennej. Odstawiłam na kilka minut, by grochówka odpoczęła. Rozlałam
do miseczek. Do każdej porcji włożyłam garstkę kiszonej kapusty, przybrałam natką pietruszki
i kiełkami. Delikatnie skropiłam oliwą, posypałam macierzanką.
Bardzo smacznie polecam :)

1 komentarz:

  1. Narobiłaś mi apetytu :-)
    Moja siostra robi podobną zupę.
    Śliczne zdjęcie :-)

    OdpowiedzUsuń