Kolejna odsłona królewskiego
sera camembert. Prażone orzechy
laskowe otulone miodem tworzą
pełną aromatu kompozycję.
Są ozdobą i rozkosznym akcentem
podkreślającym smak dojrzałego krążka.
Ser camembert (po jednej sztuce
na osobę), orzechy laskowe, miód,
kilka listków melisy lub mięty. Ilość
poszczególnych składników dowolna.
Ser położyłam na blaszce do pieczenia,
wstawiłam do piekarnika rozgrzanego
do 180°C na 5 minut. W tym czasie
na suchej patelni zaczęłam prażyć orzechy laskowe. Kiedy zaczęły się lekko rumienić
i pachnieć intensywnie, zalałam je miodem zdejmując patelnię z gazu.
Camembert wyjęłam z piekarnika, ostrożnie przełożyłam na podgrzane talerze starając się
nie uszkodzić pleśniowej powłoczki. Przybrałam miodowymi orzechami i listkami świeżej melisy.
Bardzo smacznie polecam :)
Wygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper danie, uwielbiam to. tego typu sery pasuja wysmienicie do orzechow i slodkiego
OdpowiedzUsuńTak, idealnie się komponują :)
UsuńZ miodem i orzechami ??
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować.
Bardzo lubię camembert ...
Naprawdę polecam :) Płynne wnętrze sera i gorąca glazura...
Usuń:)
Cudownie, aż się rozmarzyłam! Pyszna propozycja podania camemberta;)
OdpowiedzUsuńZostało coś jeszcze??? hmm zrobiłam się głodna
OdpowiedzUsuńSama chciałabym dokładkę a talerze wyczyszczone na błysk ;))
UsuńIdealne połączenie!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, super pomysł na podanie, gościom oczy zrobiłby się Wielkie:) Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDla gości nadaje się idealnie, fajnie jest tak smacznie
kogoś zaskoczyć :)
super się prezentuje!
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie. Jadłam jakiś czas temu coś podobnego, tylko z orzechami włoskimi i bardzo mi smakowało. Z orzechami włoskimi też na pewno pyszne, a może nawet pyszniejsze - osobiście bardziej je lubię od włoskich.
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się właśnie, jakie wybrać: włoskie, czy laskowe.
UsuńNastępnym razem spróbuję z włoskimi, choć najbardziej
marzy mi się ten ser z orzechami brazylijskimi lub makadamia :)
Cudo po prostu! Jak tu smacznie u Ciebie! Zostaję z wielkim apetytem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję :) Bardzo mi miło Ciebie gościć :)
UsuńPozdrawiam i zapraszam :)