wtorek, 25 września 2012

Szampańskie jaja

Pogodna przekąska dla dorosłych.
Wytrawne smaki z powodzeniem
znajdą miejsce na świątecznym stole.
Lekkie, kolorowe i smaczne.
250 ml czerwonego, wytrawnego, 
musującego wina, 250 ml musującego 
wina białego, 4 łyżeczki żelatyny, 
kilka listków sałaty, kilka listków endywii, 
6-8 jajek, chlust oliwy, łyżeczka miodu,
pół łyżeczki musztardy pieprzowej, sól, 
łyżeczka soku z cytryny. 
Żelatynę rozpuściłam w odrobinie
zimnej wody. Wino podgrzałam w dwóch garnuszkach. Do każdego wlałam równą część żelatyny, dokładnie wymieszałam.
Przelałam do płaskich foremek i wstawiłam do lodówki, do zastygnięcia.
Jaja ugotowałam na twardo, obrałam, przekroiłam wzdłuż. Każdą połówkę udekorowałam
gwiazdą wyciętą z szampańskiej galaretki. Mniejszą foremką powycinałam pozostałe
gwiazdki do ozdoby półmisków. Jajka wraz z dekoracją skropiłam dressingiem sporządzonym
z oliwy, musztardy, miodu, soku z cytryny i soli.
Bardzo smacznie polecam :)

4 komentarze:

  1. Wino w formie galaretki... Dość oryginalne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świątecznie... :)
      Pozdrawiam Cię serdecznie Zim :)

      Usuń
  2. I śliczne i pyszne :-)
    Lubię gotowane jajka :-)

    OdpowiedzUsuń