![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgszHAAKJ-6wbAvI1g2UDt6PUMbW6fLQXCTt8YTZE_-TiqUWj8uMIsJh8g-6wGVik5RpCQnGZ5-UmJoIWvTG9wok-ejbkm5lOY3rATvA4zI5YQ-Z_5RWAURIKe0OYN7o6tc_0LSaXnljZE/s280/HPIM3738a.jpg)
nastroju :) W dużym stopniu,
za sprawą wyśmienitych
rogalików.
Od dawna zbierałam się
do upieczenia typowo
karnawałowych specjałów.
Długo szukałam wyjątkowej
receptury. Rewelacyjny przepis
znalazłam w książce autorstwa
Pani Krystyny Gierszewskiej
pt: "Dawne smaki Kociewia".
Rogaliki są, a raczej były tak pyszne, że postanowiłam zrobić je
raz jeszcze, tym razem, z podwójnej ilości składników :D
Poniżej podstawowy przepis:
0,5 kg mąki pszennej, 25 dag masła, jajo, 2 łyżki cukru, 5 dag drożdży,
5 łyżek kwaśnej śmietany, 2 łyżki oleju, szczypta soli,
25 dag konfitury z płatków róży, 10 dag cukru do polukrowania.
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę i masło posiekać, zagnieść z pozostałymi składnikami i drożdżami.
Ciasto wstawić do lodówki, a gdy wyrośnie, jest gotowe.
Porcjami rozwałkować nie za cienko w okrągły placek.
Radełkiem pokroić na osiem trójkątów. Nałożyć konfiturę
i uformować rogaliki. Upiec i polukrować.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7CfRWr0FztuC6jYTK48sS7HrdKMqkDlyQbgU2kf7d1Ss8NSUnWNwJtD2Cf1p3d5eSJlfYw-OXnRaH_JSgDrgOr4_RM4eRLgB6LZSYQZ6SMU8HdEJRE_JWMYkvZuyGXiRb4J4fOEBAK5c/s280/HPIM3745a.jpg)
rozanielona tym smakiem.
Rogaliki pięknie się prezentują
a ich wspaniały aromat
rozkosznie wabi wszystkich
w promieniu kilkunastu metrów :)
Bardzo smacznie polecam
i zachęcam do pieczenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz