sobota, 3 kwietnia 2010

Wielkanocny mazurek

Na jutrzejsze Święto przygotowałam dwa mazurki.
Jeden z nich, którym
mogę się poszczycić, jest bakaliowy.
Potrzebne składniki to: 40 dag przesianej mąki,
szklanka cukru, 15 dag masła, 4 żółtka, 3/4 szklanki mleka,
4 dag drożdży, skórka otarta z pomarańczy i cytryny.
Mleko lekko podgrzać i połączyć
z drożdżami wymieszanymi z łyżką cukru.
Wlać mleko do mąki, dodać żółtka, wyrobić ciasto.
Dodać roztopione i letnie masło, ponownie wyrobić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gdy ciasto dojrzewa w chłodnym klimacie, należy przygotować masę.
Obrać i pokroić w kostkę dwa jabłka, smażyć je z dwiema łyżkami cukru.
Kiedy jabłka ładnie się zrumienią, dodać posiekane orzechy włoskie i laskowe, migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki, płatki kokosa, figi i inne bakalie, które lubimy.
Ciasto wyjąć z lodówki, wsypać do niego resztę cukru, jeszcze raz, dokładnie wyrobić.
Podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na blachę, na to bakalie z jabłkami,
przykryć drugą częścią ciasta.
Piec około 40 minut w 180°C.
Gdy mazurek jest gotowy, ozdobić go kolorowym lukrem, kandyzowaną skórką
cytrynową i pomarańczową, migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz