środa, 27 kwietnia 2011

Wiosenna sałatka z awokado i rokpolem

Zielona sałatka o delikatnym,
wytrawnym i orzeźwiającym
smaku jest idealna na coraz
bardziej upalne dni.
Jedno awokado przekroiłam
na pół, wyjęłam pestkę,
obrałam ze skóry i pokroiłam
w kostkę. Świeży ogórek umyłam
i pokroiłam w słupki wraz ze skórką.
6 łodyg selera naciowego
obrałam z włókien i pokroiłam
w kosteczkę. Jedno twarde,
winne jabłko pokroiłam w kostkę.
Składniki połączyłam, dodałam sok wyciśnięty z jednej limonki,
pęczek posiekanego koperku i dwie szczypty białego pieprzu.
Wstawiłam do lodówki.
Gdy sałatka wystarczająco się schłodziła wlałam chlust oliwy.
Talerze przybrałam wianuszkiem z truskawek, pośrodku ułożyłam sałatkę.
Każdą porcję obsypałam plasterkami sera rokpol,
uwieńczyłam różą z dojrzewającej szynki. Skropiłam oliwą.
Bardzo smacznie i radośnie polecam :)

1 komentarz:

  1. Jak dawno nie bylam u Ciebie Alduniu i jak zawsze masz same pysznosci.
    Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie i zycze duzo ,duzo zdrowka

    OdpowiedzUsuń