piątek, 26 kwietnia 2013

Zupa cytrynowa z kaszą jaglaną

Przepadam za tą zupą. Jest orzeźwiająca, delikatna i treściwa zarazem, świąteczna,
aromatyczna, zachwycająca. Najczęściej podaję ją z ryżem, niekiedy z grzankami,
od czasu do czasu z kaszą jaglaną. Można dodać do zupy mięso z wywaru i kolorowe
warzywa, można drobny makaron, można też serwować ją w czystej formie,
bez dodatków. Niezależnie do tego, jak i w czym ją podamy, zawsze jest pyszna.


• 1300 ml wywaru ze skrzydełek,
• 2 cytryny,
• 3 żółtka,
• garść rodzynek,
• sól i pieprz,
• łyżka miodu,
• macierzanka,
• szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 
• natka pietruszki do dekoracji.

Żółtka wymieszałam z sokiem cytrynowym, 3 plasterki cytryny pokroiłam
w trójkątne cząstki i odłożyłam do dekoracji. Rosół zagotowałam z rodzynkami.
Jedną wazową łyżkę wlałam do żółtek z sokiem celem zahartowania. Wlałam
do gotującego się wywaru. Cały czas mieszając ogrzewałam zupę do momemtu,
aż ta zgęstniała. Doprawiłam solą, pieprzem, miodem i macierzanką.
Do talerzy nałożyłam kaszę jaglaną i odłożone wcześniej cząstki cytryny. Wlałam
gorącą zupę, przybrałam natką pietruszki, posypałam macierzanką.
Bardzo smacznie polecam :)

4 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie cytryna i kasza jaglana.
    Śliczne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, skąd Ty masz takie niezwykłe przepisy! Zupa cytrynowa, wspaniała. Muszę wypróbować, nigdy takiej nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, to akurat improwizacja :)
      Pozdrawiam Cię serdecznie z Gdańska :*

      Usuń