środa, 20 lipca 2011

Szaszłyki z aromatyczną karkówką i warzywami

W ciągu ostatnich dni pogoda
płata figle dostarczając nam
wrażeń w postaci deszczu,
burz, gradu i silnego wiatru.
Trudno grillować w takich
warunkach, dlatego wszelkie
"imprezy" postanowiłam
przenieść do domowego zacisza.
Steki, szaszłyki, ziemniaki
i inne rarytasy można równie
dobrze upiec na grillowej patelni,
albo w piekarniku.
Tak też zrobiłam.
30-40 dag karkówki pokroiłam w plastry a następnie w dużą kostkę.
Przygotowałam marynatę z oliwy, soku cytrynowego, musztardy,
pieprzu, soli, miodu, czosnku, majeranku, octu balsamicznego i rozmarynu.
Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ zawsze improwizuję, smakuję
i doprawiam według własnego gustu.
Marynatę wymieszałam, obtoczyłam w niej mięso, wstawiłam do lodówki
na dwie doby. Karkówka zmieniła barwę i nabrała cudnego aromatu.
Paprykę zieloną, żółtą i czerwoną pokroiłam w cząstki, dwie cebule
podzieliłam na warstwy, wędzony boczek pokroiłam w kwadraty
a cukinię w plastry.
Nadziewałam na patyczki nie pilnując określonej kolejności.
Szaszłyki podsmażyłam z każdej strony na rozgrzanej patelni
po czym zawinęłam w aluminiową folię i wstawiłam do rozgrzanego
piekarnika. Podałam z pieczonymi ziemniakami, bukietem sałat,
pomidorami oraz czerwonymi porzeczkami.
Bardzo smacznie polecam :)

3 komentarze:

  1. Karkówka jest najlepszym mięsem na grilla - soczysta i miękka. A takie szaszłyki z dodatkiem warzyw na pewno są mega smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiada się pyszne grillowanie!

    OdpowiedzUsuń