poniedziałek, 4 lutego 2013

Karmelizowana brukselka z miętą i boczkiem

Prosta przekąska dla lubiących
brukselkę i niecodzienne połączenia
smakowe. Zielone kuleczki otuliłam
syropem z agawy, świeżą miętą i natką
pietruszki. Towarzyszą im pomidorki
koktajlowe oraz dojrzewający boczek.
Mięta dodaje świeżości i lekkości
a syrop z agawy rozkoszną słodycz. 
Potrawa powstaje bardzo szybko, można
zaskoczyć nią gości, podać jako jarzynkę
do mięsa (wtedy bez boczku), można też 
spożywać jako samodzielne danie.
Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. 
300 g brukselki, 200 g pomidorków koktajlowych, 120 g boczku dojrzewającego 
w plasterkach, 2 garści posiekanych listków mięty, garść posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki syropu z agawy, 40 ml Malagi, łyżka klarowanego masła, pieprz, sól kamienna. 
Brukselkę ugotowałam na parze. Boczek usmażyłam na rumiano na suchej patelni,
przełożyłam na talerzyk. Na tej samej patelni roztopiłam klarowane masło, włożyłam
brukselkę. Smażyłam chwilę przewracając często. Po kilku chwilach wlałam Malagę
i syrop z agawy. Włożyłam umyte i osuszone pomidorki.ze skórą. Podgrzewałam
do czasu, aż płyn zredukował się a brukselki nabrały karmelowego koloru. Wsypałam
miętę i natkę pietruszki, posypałam białym pieprzem i solą kamienną - świeżo utłuczonymi
w moździerzu. Na półmiskach rozłożyłam plasterki boczku a na nich ułożyłam brukselkę
i pomidorki. Przybrałam ozdobną sałatą i listkami mięty.
Bardzo smacznie polecam :)

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam brukselkę, przepis zapisuję do zastosowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś tak nie mam przekonania do brukselki,
    może dlatego ,że nie trafiłam na jakiś ciekawy i smaczny przepis...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię w każdej postaci :)

      Usuń
  3. Zadziwiajace polaczenie smakow. Nigdy nie probowalam takiego polaczenia, ale brzmi rewelacyjnie :) Musze wyprobowac w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale smakuje, gorąco polecam :)

      Usuń
  4. ta brukselka jest mega apetyczna

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie zaskakujące połączenie. nigdy nie byłam jeszcze tak zdeterminowana, aby tak bardzo urozmaicić smak brukselki.
    Ja wybieram tę wersję na bogato z boczkiem :))

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczek cudownie komponował się z brukselką :)

      Usuń
  6. Zapraszam na mojego bloga po wyróżnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pięknie dziękuję :)))

      Usuń