![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDIrkvUCG2F97TJgTuN2TD2P3TjsXwjSX79BX710GB_ZUGGTSwPyMaDO62SOQAUdRAQQ5GIOBBcpEy3ZEGqObuOpkpEpx4N2dwcxnraNPBv_v-oMrvHdoFddvu9eyj8orW_jJISvAU7pw/s320/HPIM3646a.jpg)
na walentynkową kolację.
Podstawowym składnikiem
dania jest ciasto o świeżym,
cytrynowym aromacie.
Dzięki jego woni można
przenieść się do słonecznej,
ognistej, rozśpiewanej Italii.
Produkty potrzebne
do wykonania kruchego
ciasta to: 400 g mąki
pszennej, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, 70 g masła, 2 jajka, 75 ml mleka, szczypta soli,
skórka otarta z jednej dużej cytryny, 20 ml koniaku
lub 3 łyżki gęstej śmietany 18%. - jak kto woli.
Ze wszystkich składników należy zagnieść gładkie ciasto i przynajmniej
na godzinę wstawić do lodówki. Po tym czasie ponownie zagnieść,
rozwałkować, utworzyć placek o dowolnym kształcie.
Przed położeniem dodatków, wierzch ciasta należy nakłuć widelcem.
Osobiście, do tego przepisu nie używam koniaku. Ewentualnie gin lub wermut,
jednak częściej alkohol zastępuję śmietaną.
Ciasto przechowuję w lodówce przez noc, czasem nawet dłużej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3F8BFgAzb8ouTnivPp5w3KaH7DDIn9JyXfv_ulN-ulPefPmZbJ1BeTYRGAIHh4e08C-aY7rG6-eyDljv_-GwXgMxeKK1hPhZPaRLRh8weaualJAeoYz_xJD-AShAoimBly9asehpesjE/s320/HPIM3648a.jpg)
kilka pieczarek pokrojonych
w plasterki. Osobno podsmażyłam
czerwoną paprykę pokrojoną
w paski i posiekaną cebulę.
Ciasto cienko rozwałkowałam.
Za pomocą foremki wykroiłam
kilka serduszek. Nakłułam
widelcem, posmarowałam
sosem pomidorowym, obłożyłam
przygotowanymi składnikami.
Wierzch posypałam serem rokpol
i tartym, żółtym. Piekłam około 12-15 minut w temperaturze 195°C.
Serduszkowe pizze udekorowałam świeżą roszponką, rukolą i truskawkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz