mięsne kotleciki, aromatyczne zioła
i pomidory pachnące słońcem.
Prawdziwa uczta :)
Hamburgery miały zostać upieczone
na grillu, pogoda niestety nie dopisała,
dlatego skończyły w piekarniku.
300 g wieprzowej karkówki, 2 jaja,
400 g wołowej łopatki, duża cebula,
3 garści posiekanych ziół: pietruszki,
kolendry i lubczyku, sól morska, kumin,
papryczka peperoni, ząbek czosnku,
6-8 pełnoziarnistych bułek.
Ponadto: 5 dojrzałych pomidorów, pęczek szczypiorku, świeże zioła: bazylia, pietruszka,
lubczyk, oregano, kilka listków sałaty, kubeczek śmietany lub jogurtu, sól i pieprz do smaku.
Mięso zmieliłam. Cebulę pokroiłam drobno, zeszkliłam na patelni. W moździerzu roztarłam
sól, dwie szczypty kuminu, suszoną papryczkę peperoni oraz ząbek czosnku.
Wszystkie składniki połączyłam z mięsem, dodałam posiekane zioła.
Bułki przekroiłam w 1/3 długości, wydrążyłam. Miąższ namoczyłam w mleku i dodałam
do mielonego. Dokładnie wymieszałam, odstawiłam na godzinę do lodówki.
W międzyczasie sparzyłam pomidory, obrałam ze skóry i pokroiłam w cząstki.
Wymieszałam z drobno pokrojonym szczypiorkiem, zalałam jogurtem, schłodziłam.
Z mięsa formowałam płaskie kotlety, które lekko podsmażyłam na patelni.
Bułki posmarowałam oliwą w środku i na zewnątrz, do każdej włożyłam porcję mięsa,
wstawiłam do gorącego piekarnika. Zapiekałam około 15-20 minut w 185°C.
Hamburgery ułożyłam na liściach sałaty, przybrałam gałązkami lubczyku, oregano,
pietruszką oraz bazylią. Uwieńczyłam pomidorową sałatką.
Pieprz i sól do podałam oddzielnie, by pomidory nie podeszły wodą.
Bardzo smacznie polecam :)
Dziękuję za ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio uruchomiłam maszynkę do mięsa
i się zastanawiałam,
co by tu jeszcze oprócz kotletów mielonych :-)))
Bardzo proszę :)))
OdpowiedzUsuńMaszynka do mięsa jest bardzo przydatna :)
Bardzo ciekawy pomysł z tym wydrążeniem bułki :)
OdpowiedzUsuń