piątek, 6 maja 2011

Maki sushi z wędzonym łososiem i awokado

Przygotowanie sushi nie jest
skomplikowane, choć wymaga
nieco cierpliwości. Ryż można
wykorzystać na tysiące sposobów,
łącząc go z gotowaną, wędzoną,
surową i smażoną rybą,
mięsem, jajkami oraz wszelkimi
warzywami.
300 g ryżu do sushi wypłukałam
pod strumieniem zimnej wody.
Przełożyłam do garnka z wodą,
a kiedy zawrzała przykryłam go
i przez 10 minut gotowałam. Zdjęłam z ognia, odstawiłam na 15 minut
nie odkrywając pokrywki.
Awokado przekroiłam na pół, wyjęłam pestkę, obrałam ze skóry
i pokroiłam w paski. Wędzonego łososia pokroiłam w cienkie plasterki,
które następnie zrolowałam.
Płat nori* położyłam na bambusowej macie gładką stroną do dołu
i dłuższym bokiem do siebie.
Wilgotnymi dłońmi położyłam na niego porcję ryżu, równomiernie
rozłożyłam, zostawiając centymetrowy wolny margines
przy przeciwległym boku. Skropiłam jasnym sosem sojowym.
W linii równoległej od brzegu ułożyłam awokado,
łososia i gałązkę szczypiorku.
Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagięłam matę,
równocześnie zaginając krawędź nori. Zawijałam tak dalej
stopniowo unosząc matę i lekko naciskając na nadzienie.
Na końcu zwilżyłam wodą krawędź nori i zlepiłam rulon.
Przełożyłam na deskę i pokroiłam za pomocą ostrego noża.
Po każdym cięciu przecierałam go wilgotną ściereczką, by był zupełnie czysty.
Serwowałam od razu po przygotowaniu.
Oddzielnie, w małych sosjerkach podałam pastę wasabi, sos sojowy
i marynowany imbir.
* Płaty nori to sprasowane algi. Zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów.
Można je tanio kupić prawie w każdym dużym markecie.
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Czy do maków używałaś ryżu do sushi czy innego gatunku ? Pozdrawiam Aleks.

    OdpowiedzUsuń
  2. Używałam ryżu do sushi.

    OdpowiedzUsuń