poniedziałek, 25 lipca 2011

Focaccia z cukinią i fetą

Przeglądając stare magazyny
"La Tavola" ponownie
zauważyłam potrawę, którą
zapragnęłam przygotować
i skosztować. Focaccia z cukinią
i serem feta jest wyjątkowa.
Podstawą jest naturalnie ciasto,
które powstaje z połączenia trzech
składników: 500 g mąki,
pół szklanki oliwy i nie więcej
niż 3/4 szklanki ciepłej wody.
Mąkę wymieszałam z oliwą
za pomocą drewnianej łyżki.
Dodałam wodę i wyrabiałam na blacie około 10 minut.
Zawinęłam w wilgotną ściereczkę, odłożyłam na pół godziny, by odpoczęło.
W międzyczasie przygotowałam farsz: 2 marchewki, średniej wielkości cukinię,
cebulę, pomidora bez skóry oraz 3 łodygi selera naciowego umyłam
i pokroiłam w kostkę. Zasmażyłam na patelni, na rozgrzanym oleju.
Doprawiłam łyżką soku z cytryny, solą, kolorowym pieprzem,
świeżym tymiankiem i bazylią. Zdjęłam z ognia, wystudziłam.
Ciasto podzieliłam na dwie części, rozwałkowałam.
Pierwszy placek położyłam na dużej, okrągłej, natłuszczonej blasze.
Wyłożyłam farsz warzywny, poukładałam cząstki fety, przykryłam
drugą częścią ciasta. Brzegi złączyłam - poprzyciskałam do siebie palcami.
Wierzch posmarowałam oliwą, ponakłuwałam patyczkiem do szaszłyków.
Piekłam około 35 minut w temperaturze 220°C.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)

7 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł, bardzo mi się takie danie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj to już druga focaccia na blogach dzisiaj - nie macie litości... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musi być pyszne ! Mmm chyba zaraz takie upiekę : ) Co myślisz o tym żeby zrobić drożdżowe ciasto jak z tradycyjnej focacci ? <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę,że drożdżowe ciasto w połączeniu
    z tym nadzieniem będzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetycznie wyglada mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zastanawiałam się co zrobić z gigantyczną cukinią, która zalega w mojej kuchni! Wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń