poniedziałek, 17 października 2011

Cielęce kotleciki z rozmarynem i kolorowym ryżem

Kolejny tydzień rozpoczął się
cudną pogodą. Zachwycają mnie
barwy opadających liści
i bezchmurne, głębokie, błękitne
niebo. Czerpię z tego energię,
pasję i ogromną radość.
Zapraszam dziś na kotleciki cielęce
z mocną nutą rozmarynu, otulone
boczkiem. Towarzyszy im ryż
z kolorową papryką i serem.
Pomysł na niego otrzymałam
od mojej Siostry Gretki znanej
na moim blogu za sprawą
rajskiej sałatki :)
Dwa woreczki ryżu ugotowałam. W międzyczasie zasmażyłam na patelni
trzy pokrojone w kostkę papryki: czerwoną, żółtą i zieloną.
Dodałam do ryżu, wymieszałam. Doprawiłam pieprzem i solą.
Na końcu wsypałam dwie garści startego żółtego sera. Przełożyłam
do żaroodpornego naczynia, zapiekłam.
Kawałek cielęciny (50 dag) zmieliłam. Wbiłam jajko i trzy żółtka, dodałam
dwie czubate łyżki tartego parmezanu, małą bułkę namoczoną w mleku,
garść posiekanej natki pietruszki, sól, czarny pieprz i trzy łyżki
drobno pokrojonego rozmarynu. Jedno białko ubiłam na sztywną pianę,
delikatnie połączyłam z mięsem. Uformowałam nieduże, podłużne
kotleciki. Każdy owinęłam plasterkiem boczku, usmażyłam.
Na talerzach przybrałam gałązką rozmarynu i listkami mięty.
Bardzo smacznie polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz