poniedziałek, 24 października 2011

Filetto di vitello al prosciutto, funghi e caffé

Cielęcy filet owinięty szynką
z grzybami i kawą. Pomysł
na potrawę zaczerpnęłam
z archiwalnego numeru
czasopisma "A tavola".
W oryginalnym przepisie
występują grzyby leśne, jednak
z powodu ich braku użyłam
zwykłych pieczarek.
Proporcje na 4 dorosłe osoby:
4 kawałki cielęcych filetów
łącznie około 800 -900 g mięsa.
8 plasterków przerośniętej szynki

- użyłam parmeńskiej, 300 g leśnych
grzybów, mogą być zarówno świeże jak i mrożone (jak wspomniałam wyżej
wykorzystałam pieczarki), lampka wytrawnego wina Marsala,
filiżanka caffé espresso (około 50 g), pół szklanki słodkiej śmietanki 18%,
1,5 szklanki wołowego wywaru, świeży rozmaryn, masło, oliwa, sól i pieprz.
Mięso rozbiłam za pomocą tępej części tasaka a następnie każdą porcję
owinęłam dwoma plastrami szynki, spięłam wykałaczkami.
Na dużej patelni podgrzałam oliwę z łyżką masła.
Obsmażyłam cielęcinę z obu stron. Kiedy była rumiana dodałam wywar
wołowy i Marsalę oraz dwie gałązki rozmarynu.
Dusiłam pod przykryciem. Gdy mięso było prawie miękkie dodałam
pokrojone kapelusze pieczarek, doprawiłam solą i pieprzem.
Usunęłam wykałaczki. Do mięsa wlałam śmietanę i espresso.
Do smaku raz jeszcze wlałam kieliszek Marsali.
Gotowałam 5-6 minut na wolnym ogniu do czasu, aż wino wyparowało.
Podałam tuż po przygotowaniu z miksem kolorowych sałat i pomidorami.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)

Przepis dodaję do akcji Viva Italia w kategorii secondi piatti.

4 komentarze:

  1. Wyglada przepysznie! Bardzo lubie cielecine, jest taka delikatna w smaku. Dodatek kawy intryguje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaciekawiłaś mnie takim połaczeniem smaków :) Powiem Ci szczerze, że nawet nie mogę sobie wyobrazić jak to będzie samkowało . :)

    OdpowiedzUsuń