piątek, 21 października 2011

Gnocchi colorati

Gnocchi, podobnie jak polskie
kopytka są szybkie
w przygotowaniu. Mała ilość
potrzebnych składników czyni
danie ekonomicznym i prostym.
Włoskie gnocchi znane są
na całym świecie a różnorodność
sposobów ich serwowania
jest niezliczona.
Przygotowałam dziś te smaczne
kluski i zabarwiłam je dla
lepszego smaku i wizualnego
efektu. Warzywny sos doskonale
komponuje się z gnocchi nadając
im wyjątkowego charakteru.
Kilogram mącznych ziemniaków ugotowałam w łupinach. Kiedy wystygły
obrałam i przecisnęłam przez praskę. Dodałam jedno duże jajko, szczyptę
soli, dwie łyżki startego parmezanu i około 300 g mąki pszennej.
Wyrobiłam, podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam garść posiekanej
natki pietruszki a do drugiej łyżkę koncentratu pomidorowego.
Uformowałam cienkie wałki i za pomocą radełka pocięłam na wąskie kluski.
Gotowałam partiami we wrzącej, osolonej wodzie.
W międzyczasie przygotowałam sos: po pół strąka papryki czerwonej, zielonej
i żółtej oraz jedną cebulę pokroiłam w kostkę.
Zasmażyłam na patelni, dodałam dwa pomidory obrane ze skórki i pokrojone
oraz szklankę przecieru pomidorowego. Doprawiłam solą, suszoną papryczką
peperoni, bazylią i oregano.
Gnocchi ułożyłam na talerzach, polałam sosem.
Bardzo smacznie polecam życząc wszystkim radosnego weekendu.
Buon Appetito :)

Potrawa wędruje do akcji Viva Italia w kategorii primi piatti.

3 komentarze:

  1. bardzo apetyczne i rzeczywiście łatwe, nie wiem dlaczego zawsze mi się to trudne wydawało, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto spróbować. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio mozolnie gniotłam kopytka :D W mej studenckiej kuchni. A tak niewiele potrzeba, by zamienić je w ekskluzywne gnocchi...

    OdpowiedzUsuń