wtorek, 25 października 2011

Sfogliette tiepide con pancetta e patate

Kolejne włoskie danie, które
mam zaszczyt prezentować
a tym samym dodać do akcji
Viva Italia w kategorii antipasti.
Ta delikatna przekąska na ciepło
wypełniona jest pikantnym
farszem z ziemniaków, wędzonego
boczku i parmezanu. Przepis
otrzymałam od mojego kolegi
Luciano z Rzymu.
4 ziemniaki obrałam ze skóry,
pokroiłam w cienkie plasterki
a następnie w wąskie paski.
Włożyłam do wrzącej, osolonej wody i gotowałam cztery minuty.
Odcedziłam, odstawiłam do ostygnięcia. Dodałam trzy czubate łyżki
tartego parmezanu i jedną małą drobno posiekaną cebulę.
200 g wędzonego boczku pokroiłam na wąskie kawałki, zasmażyłam
na patelni. Rumiany i wystudzony boczek połączyłam z ziemniakami.
Farsz doprawiłam pieprzem.
Mrożone ciasto francuskie rozwałkowałam. Ozdobną obręczą wykrawałam
krążki po dwa na jeden pierożek. Nakładałam solidną porcję farszu,
zlepiałam. Przekąskę ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarowałam z wierzchu rozmąconym jajkiem.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15-20 minut.
Podałam ciepłe. Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)

6 komentarzy:

  1. Nie jadłam nigdy takiego dania, ale brzmi wspaniale!! Tym bardziej, ze to przepis od samego Wlocha :)
    I wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też zaskoczył ten przepis
    i to bardzo pozytywnie.
    :))

    OdpowiedzUsuń
  3. zaczynam popadać w kompleksy. Danie wyśmienite i pięknie je zaprezentowałaś

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :)
    A kompleksy...zupełnie niepotrzebnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiś czas temu Gazeta Wyborcza wydała serię książeczek "Kuchnia włoska" - bardzo sympatycznych, ale mało odkrywczych. A tu co innego - pomysł koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń