środa, 4 stycznia 2012

Kociewska zupa "uśpiónka"

Bardzo pożywna, bogata
w składniki zupa to doskonały
posiłek na zimowe dni.
Uśpiónka to w kociewskiej
gwarze, kołysanka. Być może
nazwa zupy wzięła się stąd,
iż po spożyciu talerza gorącej
dobroci robi się rozkosznie,
błogo i przyjemnie.
Potrawa jest wybitnie smaczna.
Gotowana na mięsie wołowym
pięknie pachnie i od progu
kusi domowników.
W oryginalnym przepisie jest
jeszcze wędzona kiełbasa i boczek, ale nie dodałam tych produktów.
Potrzebne składniki: 40-50 dag dobrego, wołowego mięsa, 2 marchewki,
jedna pietruszka, kawałek selera, 3-4 ziemniaki, 4 kapelusze pieczarek,
pół puszki groszku konserwowego, pół puszki konserwowej fasoli zielonej,

2 ząbki czosnku, cebula oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe,
pieprz ziarnisty,
2-3 goździki, sól morska.
Mięso pokroiłam w dużą kostkę, zalałam zimną wodą, zagotowałam.
Po 30 minutach gotowania dodałam marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę
i przyprawy oprócz soli. Gotowałam na maleńkim ogniu do miękkości mięsa.
Pieczarkowe kapelusze pokroiłam w cząstki i zasmażyłam na niewielkiej
ilości oleju. Fasolę i groszek opłukałam wodą, czosnek roztarłam z solą.
Miękkie mięso i jarzyny wyjęłam z wywaru, płyn przecedziłam.
Dodałam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy zmiękły włożyłam
pieczarki, fasolę i groszek oraz czosnek z solą. Jarzyny z wywaru pokroiłam
(z części marchewek wykroiłam gwiazdki do dekoracji), połączyłam z zupą.
Niektórzy zagęszczają potrawę zasmażką, ale nie jest to konieczne.
Sama w sobie jest treściwa i wystarczająco gęsta.
Bardzo smacznie polecam :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam regionalne przysmaki, na pewno wypróbuję ten przepis. Mój chłopak jest z Kociewia, więc się ucieszy :) Pozdrawiam i będę obserwować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak pięknie po polsku! Kocham wszelkie regionalne potrawy! Proszę o więcej, więcej...!
    A uśpiónkę na pewno zrobię, zupy są zawsze priorytetowe. :) Przy okazji pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak pyszna zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super zupa! w sam raz na taką pogodę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna, kolorowa i pożywna zupa - w sam raz na zimne i ponure dni. Czekam na inne regionalne przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń