poniedziałek, 23 stycznia 2012

Schabowe roladki w pomidorowym sosie

Pyszny początek tygodnia.
Roladki ze schabu faszerowane
marchewką, pieczarkami
i rodzynkami w aksamitnym,
pomidorowym sosie. Dodatek
ryżu nadaje potrawie lekkości
i pięknie się prezentuje.
50 dag schabu, jedna marchewka,
20 dag pieczarek, garść rodzynek,
2 łyżki musztardy staropolskiej,
pół litra mięsnego wywaru, mały
słoiczek przecieru pomidorowego,
sól, pieprz, brązowy cukier, natka
pietruszki, zioła prowansalskie, oregano, czerwona papryka.
Schab umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry i cienko rozbiłam.
Oprószyłam solą i pieprzem, odstawiłam na kilkanaście minut.
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w półplasterki, zasmażyłam.
Marchewkę obrałam, pokroiłam w długie bardzo cienkie paseczki
i przelałam wrzącą wodą. Natkę posiekałam.
Rozbite mięso smarowałam cienką warstwą musztardy, obkładałam
pieczarkami, marchewką, rodzynkami (po 3-4 sztuki na roladkę)
i natką pietruszki. Zwijałam ciasno, spinałam wykałaczkami.
Obsmażyłam na oleju z każdej strony, podlałam odrobiną wody,
przykryłam, dusiłam kilka minut.
Mięsny wywar podgrzałam, połączyłam z przecierem pomidorowym.
Doprawiłam solą, pieprzem i brązowym cukrem. Dodałam oregano,
czerwoną paprykę i zioła prowansalskie. Zagęściłam łyżeczką mąki
ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody.
Roladki przełożyłam do sosu. Podałam z ryżem.
Bardzo smacznie polecam :)

3 komentarze:

  1. pRzepiekny obiad, bardzo efektowna kompozycja.. smak z pewnością świetny :)Farsz z rodzynek brzmi intrygująco.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowity obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny obiadek ,roladki jak na przyjęcie tak ładnie się prezentują na talerzu.Zjadłabym z wielkim apetytem i poprosiła jeszcze o dokładkę:)

    OdpowiedzUsuń