czwartek, 12 stycznia 2012

Zakręcone paszteciki z papryką i rukolą

Prosta przekąska, która
może być dodatkiem do
czystych zup. Drożdżowe
ciasto wypełnione zieloną
papryką i aromatyczną rukolą
z delikatnym, pomidorowym
posmakiem. Doskonałe zarówno
na ciepło jak i na zimno,
ładnie się prezentują i wypełniają
zapachem cały dom.
500 g przesianej mąki pszennej,
2 łyżki oliwy, łyżeczka soli, pół
kostki drożdży, łyżka cukru,
jedno jajko, około 200 ml ciepłej wody.
Drożdże wymieszałam z cukrem, odstawiłam do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszałam z solą, dodałam oliwę, zaczyn, jajko i wodę.
Zagniotłam ciasto, przykryłam ściereczką i zostawiłam by wyrosło.
W międzyczasie pokroiłam w paski dwie zielone papryki, zasmażyłam
je na patelni. Listki rukoli opłukałam i osuszyłam.
Ciasto rozwałkowałam na kształt prostokąta. Posmarowałam
przecierem pomidorowym, obłożyłam papryką i grubą warstwą rukoli.
Zwinęłam w rulon. Pokroiłam ostrym nożem na 3-3,5 cm kawałki.
Posmarowałam rozmąconym jajkiem.
Piekłam około 25 minut w temperaturze 180°C.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)

5 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na zawijasy... z rukolą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne zawijaski, w takiej wersji nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bo to mój dzisiejszy pomysł :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł, z pewnością do wypróbowania!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale czarujesz Aldo! Wspaniałe! ;)

    OdpowiedzUsuń