Każdy domowy bochenek chleba
mogłabym wychwalać bez końca.
Wiem, że własne pieczywo
nie znudzi się nam - będziemy
nieustannie poszukiwać nowych
i ciekawych smakowych połączeń.
Na sobotnie, już prawie wiosenne
śniadanie proponuję wypełniony
prażonymi, włoskimi orzechami
chleb o rozmarynowym aromacie.
Nam szczególnie smakuje z serem
camembert z morelami.
500 g mąki pszennej, 300 ml wody,
50 g orzechów włoskich, 3 łyżki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu,
3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki soli, 2 łyżeczki drożdży.
Na patelni uprażyłam grubo posiekane włoskie orzechy.
Do formy wlałam wodę i oliwę. Wsypałam sól, cukier, mąkę
i drożdże. Gdy automat zasygnalizował dodanie pozostałych
składników wsypałam orzechy i rozmaryn.
Waga: około 750 g chleba.
Program: chleb zwykły.
Bardzo smacznie polecam życząc wszystkim pogodnej soboty :)
uwielbiam rozmaryn, więc przepis sobie zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Dziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńoj tak, chleb z orzechami i camembertem smakuje wyśmienicie
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to robisz ,
OdpowiedzUsuńale zdjęcia masz piękne :-)