środa, 20 czerwca 2012

Letnie śniadanie - energia na cały dzień

Śniadanie podane w takiej formie
nastraja pozytywnie i dostarcza
niezbędnej porcji witamin.
Połączenie uważam za idealne,
fantastyczne po prostu.
200 g półtłustego twarogu, 3 kromki 
pumpernikla, 2-3 garści posiekanych 
ziół: koperku i pietruszki, łyżka jogurtu 
naturalnego, pół zielonej papryki, 
sól, pieprz, łyżeczka syropu klonowego, 
kilka truskawek, kilka liści sałaty, 
mała cykoria, odrobina oliwy.
Pumpernikiel drobno pokruszyłam.
Paprykę umyłam, osuszyłam i obrałam z twardej skóry obieraczką do jarzyn 
po czym pokroiłam w kosteczkę. Chleb i paprykę wymieszałam z twarożkiem, koperkiem,
natką pietruszki oraz jogurtem. Doprawiłam solą, świeżo utłuczonym pieprzem
oraz syropem z agawy, który wspaniale podkreślił smak.
Na dużym talerzu rozłożyłam liście kolorowej sałaty i łódeczki cykorii.
Za pomocą dwóch łyżeczek formowałam z masy kształt podłużnych kluseczek,
rozłożyłam je na zielonym dywanie. Obsypałam truskawkami.
Przybrałam listkami bazylii, koperkiem i natką pietruszki, skropiłam oliwą.
Bardzo smacznie polecam :)

10 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomysł na pyszne śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Angie i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię twaróg w różnych wersjach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się zawsze mieć go w lodówce :)
      Uwielbiam :)

      Usuń
  3. Apetycznie wygląda :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Zim, miło Cię tu widzieć :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Śniadania to można by mi tak podawać, resztę to ja już zrobię:) Wygląda tak zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń