poniedziałek, 16 lipca 2012

Kociewie - Bułki na parze z jagodami

Drożdżowe, puchate, pachnące
latem, lasem, rzeką i dzieciństwem.
Bułki na parze z ogromną ilością
jagód - zawsze niecierpliwie
wyczekiwane i zajadane z ogromnym
apetytem. Dokładkom nie było końca...
500 g mąki, 3 dag drożdży, duże jajko, 
szczypta soli, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżki 
stopionego masła, pół szklanki letniego
mleka. 
Ponadto: 3 szklanki jagód, 4 łyżki 
słodkiej śmietany 30%, 4-5 łyżek cukru.
Jagody przebrałam i opłukałam.
Drożdże wymieszałam z cukrem i dwiema łyżkami mleka, odstawiłam.
Mąkę przesiałam, dodałam jajko, sól, stopione masło, mleko i wyrośnięty zaczyn.
Początkowo mieszałam drewnianą łyżką w misce. Następnie przełożyłam na blat
i porządnie wyrobiłam. Elastyczne ciasto przełożyłam z powrotem do miski, przykryłam
ściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełniło całą miskę wyrobiłam je
raz jeszcze i uformowałam gruby wałek. Pokroiłam go na kawałki szerokości około centymetra.
Każdy krążek rozpłaszczałam na dłoni, wypełniałam dwiema łyżkami jagód, zlepiałam
szczelnie nadając im kształt okrągłych bułek. Układałam porcjami w garnku do przyrządzania
potraw na parze. Gotowałam około 12-15 minut.
Pozostałe jagody zmiksowałam z cukrem i śmietaną (kilka odłożyłam do dekoracji).
Gorące buły układałam na półmiskach, obficie polewając jagodowym sosem.
Bardzo smacznie polecam.








8 komentarzy:

  1. U nas to się nazywa pyzy. Nie przepadam na słodkimi obiadami, ale doceniam trud wyrobienia pyz ( z takim brązowym sosem i modrą kapustą, ach :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam różne nazwy tych klusek, ale pyzy?
      Muszę zrobić z sosem i modrą kapustą - uwielbiam na słono :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Pyzy to dla mnie ziemniaczane kulki z mięsem w środku :) A te bułeczki wygladają śliczenie, ja jeszcze nie jadłam w tym roku jagód :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody są super, szczególnie te samodzielnie zbierane w lesie :)

      Usuń
  3. Ale narobiłaś apetytu na bułeczki :-)
    I to jeszcze z jagodami :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie i apetycznie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  5. A w moich stronach to się nazywa "parowańce", robione są na słodko z owocami lub serem twarogowym, lub na słono np:" z soczewicą - moje ulubione :D

    OdpowiedzUsuń