Jego sympatyczna forma wywołuje
uśmiech i apetyt u niejadków,
natomiast u łasuchów - zadowolenie.
350-400 g ugotowanych ziemniaków,
2 żółtka, łyżka miękkiego masła, sól,
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Ponadto: 4 jajka, 4 plasterki wędzonego
łososia, szczypiorek.
Ziemniaki przepuściłam przez praskę.
Dodałam masło, żółtka i przyprawy,
dokładnie wymieszałam.
Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego
i wyciskałam na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, tworząc kształt serduszek.
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 4-5 minutach wyjęłam
i do środka każdego serca wbiłam jajko. Ponownie wstawiłam do piekarnika.
Po kilku minutach, gdy białka były ścięte a ziemniaki rumiane, potrawa była gotowa.
Każdą porcję ostrożnie przełożyłam na talerz, przybrałam plastrem łososia,
posypałam szczypiorkiem i kilkoma jagodami dla kontrastu.
Bardzo smacznie polecam :)
Obłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuńA jakie pyszne z tym płynnym żółtkiem :)
UsuńJakie to pięknie i pewnie smaczne ,
OdpowiedzUsuńlubię jajeczko z ziemniaczkami...
Masz naprawdę talent ,
żeby tak to wszystko smacznie i pięknie robić :-)
Dziękuję :)
UsuńJa po prostu lubię gotować :)
o jak ładnie:)
OdpowiedzUsuńPodane jest przepięknie :) Cudo!
OdpowiedzUsuńWow, jestem pod wrażeniem, świetnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam słonecznie :)
UsuńJak romantycznie wygląda... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie o to chodziło... :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.