wtorek, 17 lipca 2012

Jajko sadzone w ziemniaczanym sercu

Prosty sposób na pyszny obiad.
Jego sympatyczna forma wywołuje
uśmiech i apetyt u niejadków,
natomiast u łasuchów - zadowolenie.
350-400 g ugotowanych ziemniaków, 
2 żółtka, łyżka miękkiego masła, sól, 
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. 
Ponadto: 4 jajka, 4 plasterki wędzonego 
łososia, szczypiorek. 
Ziemniaki przepuściłam przez praskę.
Dodałam masło, żółtka i przyprawy,
dokładnie wymieszałam.
Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego
i wyciskałam na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, tworząc kształt serduszek.
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 4-5 minutach wyjęłam
i do środka każdego serca wbiłam jajko. Ponownie wstawiłam do piekarnika.
Po kilku minutach, gdy białka były ścięte a ziemniaki rumiane, potrawa była gotowa.
Każdą porcję ostrożnie przełożyłam na talerz, przybrałam plastrem łososia,
posypałam szczypiorkiem i kilkoma jagodami dla kontrastu.
Bardzo smacznie polecam :)

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A jakie pyszne z tym płynnym żółtkiem :)

      Usuń
  2. Jakie to pięknie i pewnie smaczne ,
    lubię jajeczko z ziemniaczkami...
    Masz naprawdę talent ,
    żeby tak to wszystko smacznie i pięknie robić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ja po prostu lubię gotować :)

      Usuń
  3. Podane jest przepięknie :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jestem pod wrażeniem, świetnie to wygląda!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak romantycznie wygląda... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie o to chodziło... :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń