piątek, 14 września 2012

Rolmopsy z jabłkami

Od jakiegoś czasu w naszej diecie
dominują ryby. Spożywamy je niemal
każdego dnia. Za kilka dni przyrządzę
zapewne jakieś soczyste udka, jednak
póki co, zapraszam na aromatyczne
i przepyszne śledziki.
Zalewa: 600 ml wody, 200 ml octu 
spirytusowego 10%, 2 łyżki soli, 
3 łyżki cukru, 2 liście laurowe, 
4 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego, 
szczypta nasion kolendry, łyżeczka 
czarnego pieprzu ziarnistego. 
Farsz: 2 kwaśne jabłka, cebula, 
2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 garści posiekanej natki pietruszki, łyżeczka miodu, 
szczypta soli i główny składnik: 6 dużych świeżych śledzi.
Ryby sprawiłam, dokładnie umyłam i włożyłam do zalewy na dobę. Następnie usunęłam
skórę i odfiletowałam. Jabłka starłam na największych oczkach tarki. Dodałam drobno
posiekaną cebulę, natkę, doprawiłam solą, miodem i pieprzem. Otrzymaną masą smarowałam
śledziowe filety, zwijałam w ciasny rulon spinając wykałaczką. Rolmopsy ułożyłam
w miseczce, zalałam oliwą. Przykryłam, wstawiłam do lodówki na dwa dni.
Bardzo smacznie polecam :)

7 komentarzy:

  1. U nas ryby tez bardzo często są serwowane. Z owocami jednak nie przechodzą przez " cenzurę" hi hi :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostra "cenzura" ;))
      Pozdrawiam Was serdecznie :)

      Usuń
  2. Ech co za pychota,
    muszę coś zrobić na niedzielę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie jestem zwolenniczką śledzi, ale uwielbia je mój mąż i pewnie się ucieszy z nowego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń