czwartek, 4 października 2012

Ser harceński - marynowane łódki

Jeden z najzdrowszych serów.
Zawiera minimalną ilość tłuszczu,
bardzo dużo białka - około 30%
oraz wapń. Jest bogatym źródłem
witamin z grupy B. Produkowany
z odtłuszczonego mleka z dodatkiem
podpuszczki. Należy do serów
twarogowych i dojrzewających.
Jego specyficzny smak zachwycił
mnie bardzo. Serwowałam go już
z żurawiną, z figami, z czosnkiem,
zapiekałam, kładłam na kanapki...
Ostatnio zamarynowałam i uważam,
że był to wyśmienity pomysł. Powstała elegancka przekąska o wyszukanym smaku.
200 g sera harceńskiego (4 krążki po 50 g każdy), 70 g rodzynek, duży ząbek 
czosnku, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczka kolorowego pieprzu, 
pół łyżeczki kminku, odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej, oliwa cytrynowa, 
2-3 łyżki rumu (niekoniecznie), 5 cykorii.
Ser pokroiłam w małe trójkąciki a czosnek w cienkie plasterki. Pieprz z kminkiem podgrzałam
na suchej patelni, rodzynki namoczyłam w rumie. Ser, czosnek, natkę i rodzynki ułożyłam
warstwami w glinianym naczyniu. Wsypałam gałkę, pieprz oraz kminek, zalałam oliwą.
Przykryłam szczelnie i wstawiłam do lodówki na trzy dni.
Cykorie przekroiłam wzdłuż. Ostrym nożem wycięłam głąby, wypełniłam marynowanym
serem z dodatkami. Ułożyłam na półmiskach, przybrałam listkami natki pietruszki.
Bardzo smacznie polecam :)

9 komentarzy:

  1. Podziwiam, jak Ty znasz się na gotowaniu...
    Ale to trzeba mieć to wyczucie smaku..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Się zawstydziłam... :)
      To pasja, ogromna pasja
      i odrobina doświadczenia :)
      Dziękuję :)

      Usuń
  2. no patrz, nigdy nie spotkałam takiego fajnego sera, albo nie zwróciłam uwagi na ten rodzaj. Muszę przegrzebać półki w sklepach za nim, bo z opisu widzę, że to coś dla mnie, zwłaszcza, że ma mało tłuszczu co ważne dla dietetyków po operacjach.I jeszcze tyle z nim można wyczyniać !!! Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, kupiłam go w Kauflandzie.
      Na opakowaniu jest napisane, że zawartość tłuszczu
      w 200 g wynosi 0,5% węglowodanów 0% a białka 29%.
      Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  3. z taką łódką to można pokonać morze;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowy przepis ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń