czwartek, 1 listopada 2012

Jesienna surówka i soczyste udka

Dawno mnie tu nie było.
Smakowite obiadki, desery
i przekąski cały czas gościły
na naszym stole, ale nie miałam
ani czasu, ani ochoty tu zaglądać.
Może się poprawię :)))
Zachęcam dziś do spróbowania
soczystych udek kurczaka.
W połączeniu z aromatyczną surówką
smakują obłędnie. Taki obiad
przygotowałam dla moich bliskich,
którzy kilka dni temu wrócili z dalekiej
podróży, pełnej ekscytujących przeżyć.
Surówka: pól niedużej kapusty, 2 marchewki, jasna część pora, mała czerwona cebula,
2 winne jabłka, pól niedużego selera, garść posiekanej natki pietruszki, nieduża zielona
papryka, sól, pieprz, łyżka musztardy bawarskiej, oliwa, 2 łyżki soku z cytryny.
Kapustę poszatkowałam, posypałam solą i umieściłam na sitku. Po około 30 minutach
odcisnęłam i przełożyłam do miseczki. Marchewkę i seler starłam na największych oczkach
tarki. Por, cebulę i paprykę pokroiłam w cienkie paski, jabłko w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszałam, doprawiłam musztardą, sokiem z cytryny, wlałam oliwę.
Wstawiłam do lodówki na około godzinę, by smaki się przegryzły.
Udka: 6 udek z kurczaka, łyżka soli, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka świeżo utłuczonego 
kolorowego pieprzu, łyżka majeranku, 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki cukru, łyżka soku 
z cytryny, dwa chlusty oleju rzepakowego.
Udka oczyściłam, umyłam i osuszyłam. Wszystkie przyprawy wymieszałam i natarłam nimi
mięso. Wstawiłam na noc do lodówki, by drób nasiąknął smakami.
W głębokiej patelni rozgrzałam chlust oleju, podsmażyłam udka na rumiano.
Wlałam niewielką ilość wody, dusiłam tak długo, aż mięso zrobiło się przyjemnie miękkie
i soczyste. Podałam z jesienną surówką i tłuczonymi ziemniakami.
Bardzo smacznie polecam :)

15 komentarzy:

  1. Aldonka widzę tutaj przepis na pyszny obiadek. I wszystko byłoby ok gdyby nie musztarda w surówce:-) Nie lubię musztard!!!
    Aldonka, pamiętasz jakie masz zadanie ode mnie? Na spacerki masz zabierać aparat foto:-). Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, musztarda występuje tu w roli
      przyprawy. Nawet byś jej nie wyczuła :)
      O zdjęciach pamiętam :) Ostatnie dni były
      mgliste i pochmurne, ale pogoda powinna się poprawić,
      wtedy zrobię, co obiecałam.
      Uściski serdeczne :)))

      Usuń
  2. Lubię kurczaka i surówkę,
    oj musiało to być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pyszne. Ja też lubię takie obiadki :)

      Usuń
  3. często doprawiam coś musztardą, bardzo poprawia smak - byle nie za dużo no i odpowiedniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Udka tez u mnie były a surówkę taką muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz tu jestem !!!

    S m a k o w i c i e :-)))

    od razu śliniawki zwariowały ... trzeba cos przyrządzić wg Twoich pomysłów :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaka miła wizyta :)))
      Zapraszam serdecznie, Alison :)

      Usuń
  6. Pysznie podane :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    PS. Też mam takie momenty gdy mam dość "blogowego życia" ;) Ale to szybko mija :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wybrałam Ciebie do mojego top 11, którym należy się Lebister Award, pytania i reguły znajdują się tu:http://itaekspresowo.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń