poniedziałek, 25 lutego 2013

Łosoś w sosie cytrynowym z owocami morza

Delikatny, aksamitny i soczysty
łosoś zachwycił nas wybornym
smakiem. Na początku zamierzałam
podać go z ryżem, jednak okazał się
tak dobry, że szkoda było zakłócać
kompozycję zbędnymi dodatkami.
To idealne danie na niedzielny obiad,
albo uroczystą kolację. Proste i szybkie
w przygotowaniu, wyszukane, pięknie
prezentuje się na talerzu.
800 g łososia (filet), jedna biała 
cebula, 250 g mieszanych owoców
morza (krewetki, kalmary, mątwy, 
małże), sok z połowy cytryny i skórka z niej otarta, 500 ml wywaru warzywnego lub rybnego, 
chlust oleju (u mnie z pestek winogron), płaska łyżka mąki, 60 ml białego wytrawnego 
wina (niekoniecznie), sól kamienna, biały pieprz, ząbek czosnku, garść pestek granatu, 
natka pietruszki, garstka kiełków rzodkiewki (niekoniecznie), 80 ml pełnego mleka.
Łososia umyłam, wyjęłam pozostałe ości, zdjęłam skórę. Pokroiłam na cztery równe porcje
po 200 g każda. Na rozgrzanym oleju zasmażyłam pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Kiedy zaczęła robić się szklista posypałam łyżką mąki i cały czas mieszając wlałam bulion
warzywny i wino. Chwilę gotowałam po czym przetarłam przez sito. Powstały sos wlałam do
głębokiej patelni, dodałam mleko, doprawiłam solą, świeżo utłuczonym pieprzem, skórką
i sokiem z cytryny. Włożyłam kawałki łososia oraz umyte, dokładnie oczyszczone i osuszone
owoce morza. Przykryłam, parzyłam na maleńkim gazie 8 minut. Zdjęłam z ognia, odstawiłam
na kilka chwil. Podgrzane talerze posmarowałam przekrojonym na pół ząbkiem czosnku,
ułożyłam rybę z sosem, przybrałam pestkami granatu, kiełkami, natką i plasterkiem cytryny.
Bardzo smacznie polecam :)

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam łososia i to prawda, że pięknie się prezentuje na talerzu :) Widać to na Twoim zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię łososia, bardzo dużo go zjedliśmy na sezonach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łosoś to bardzo smaczna ryba :)

      Usuń
  3. Wspaniale to wygląda! Jakże smakowicie! Nie dość, że moja ukochana ryba-łosoś, to w otoczce moich małych ulubieńców - krewetek. Barrrrdzo smaczne połączenie :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki są także
      moimi ulubionymi :)

      Usuń
  4. Wygląda elegancko i dostojnie, idealny dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, dla gości idealna potrawa :)

      Usuń