wtorek, 15 lutego 2011

Wyśmienita przystawka

Krewetki są najbardziej
rozpowszechnionymi
i najczęściej kupowanymi
skorupiakami.
Istnieje ponoć 2000
gatunków krewetek.
Ich mięso jest jędrne, soczyste,
słodkie i bardzo smaczne.
Nadają się na wszelkiego rodzaju
przystawki, przekąski, sałatki,
a także do przyrządzania zup
i sosów. Można je piec na grillu
lub w piekarniku. Fantastycznie komponują się z ryżem.
Bardzo lubię krewetki, postanowiłam uruchomić wodze fantazji
i przyrządzić smakowite danie z różowymi rarytasami.

20 ml oliwy zmieszałam
ze skórką startą z dwóch limonek.
Dwa grapefruity obrałam
ze skóry i błon. Dwie pomarańcze
podzieliłam na cząstki.
Kilka owoców liczi obrałam
ze skóry, usunęłam pestki,
pokroiłam na cztery części.
Limonkę pokroiłam w cienkie
plasterki.
Dekoracyjnie ułożyłam cytrusy,
pośrodku nich bukiet zimnowodnych krewetek.
Danie ozdobiłam rukolą i gałązkami natki pietruszki.
Skropiłam limonkową oliwą, schłodziłam przed podaniem.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)

2 komentarze:

  1. Krewetki pasują nawet do ziemniaków ;) Sprawdziłam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ziemniakami jeszcze nie miałam przyjemności ;)
    Ale chyba spróbuję :)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń