czwartek, 5 maja 2011

Carpaccio z gruszki

To tradycyjne włoskie
danie najczęściej powstaje
z najwyższej jakości wołowej
polędwicy.
Pozostałe jego odmiany
jak ta, z czerwonych
gruszek są równie pyszne,
fascynujące i zachęcające.
Przystawkę przygotowałam tuż
przed podaniem. Jeden talerz
to jedna porcja.
Gruszki przekroiłam na połowy,
wykroiłam gniazda nasienne, pokroiłam w cienkie plasterki.
Rozłożyłam na półmiskach tworząc wachlarz. Posmarowałam sokiem
z cytryny. Na środku każdej porcji ułożyłam pokrojone cząstki truskawek.
Z sera rokpol i ementalera wycięłam ozdobne gwiazdki.
Doprawiłam nimi owocowe carpaccio.
Przekąskę przybrałam listkami mięty, skropiłam oliwą i płynnym miodem.
Buon Appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz