czwartek, 20 października 2011

Cuori con ricotta e rosmarino

Romantyczne serduszka
w sam raz na jesienny obiad.
Ciasto swoją ciekawą barwę
zawdzięcza czerwonej papryce
i kurkumie, natomiast połysk
delikatnej oliwie.
0,5 kg mąki przesiałam, dodałam
jedno jajko, 4 łyżki oliwy,
szczyptę soli, 2 łyżeczki słodkiej
papryki i łyżeczkę kurkumy.
Wlałam tyle ciepłej wody, by
swobodnie można było zagnieść
miękkie, elastyczne ciasto.
Zawinęłam w ściereczkę,
odstawiłam na kilkanaście minut.
Do sporządzenia farszu użyłam: 400 g ricotty, 2 łyżki tartego parmezanu,
4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu, łyżeczkę świeżo utłuczonego
kolorowego pieprzu, odrobinę soli i jedną dużą białą cebulę wcześniej
posiekaną i zasmażoną na maśle.
Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie. Ciasto rozwałkowałam.
Foremką wykrawałam serduszka, po dwa na jeden pierożek.
Nakładałam farsz, zlepiałam dokładnie. Ugotowałam we wrzącej,
osolonej wodzie.
Na patelni roztopiłam łyżkę masła i 200 g sera gorgonzola.
Dodałam dwa rozdrobnione ząbki czosnku i 100 ml słodkiej śmietanki 12%.
Serca wyłożyłam na talerze, polałam sosem, posypałam pieprzem.
Bardzo smacznie, romantycznie polecam.
Buon Appetito :)

Przepis dodaję do akcji Viva Italia w kategorii primi piatti.

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawe :) z ochotą bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglądają..i do tego ricotta...musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno pyszne były! a dodatek kurkumy to rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń