sobota, 5 listopada 2011

Valbon Rouge z łososiem, figami i krewetkami

Valbon Rouge to oryginalny
ser miękki wytwarzany wg
tradycyjnej francuskiej receptury.
Ten wykwintny specjał
o wyjątkowym zapachu
i urzekającym smaku należy
do kategorii serów dojrzewających.
Jego specyficzna woń wzmaga się
wraz z upływem czasu i może
wydawać się nieprzyjemna,
jednak to właśnie ona świadczy
o najwyższej jakości sera.
Im zapach ostrzejszy, tym
wyrazistszy smak kremowego wnętrza i aksamitnej czerwonej skórki".
Cytowany fragment pochodzi z opakowania sera. Doskonale oddaje
jego charakter i wyjątkowy smak.
Ostrym nożem pokroiłam ser Valbon Rouge na cztery części
a te z kolei przekroiłam w poprzek. Przełożyłam plastrami wędzonego
łososia, poukładałam na półmiskach.
Do każdej porcji sera dodałam jedną figę marynowaną w koniaku
i listek bazylii. Dla uzyskania większej wykwintności dodałam
kilkanaście sztuk krewetek koktajlowych zamoczonych wcześniej
w soku z limonki. Całość posypałam natką pietruszki i pestkami granatu.
Wspaniała, pełna smaku przekąska znikała błyskawicznie
wprawiając w stan radosnej euforii wszystkich biesiadujących.
Bardzo smacznie polecam :)

2 komentarze:

  1. Kobieto skąd Ty bierzesz te pomysły? Wygląda zabójczo!!! Twoje dania przyprawiają mnie co najmniej o zawrót głowy. Gratuluję kreatywności i geniuszu w wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Angie :))
    Po prostu lubię dobrze zjeść :D

    OdpowiedzUsuń