niedziela, 20 listopada 2011

Wątróbka z cebulką w chrupiącej bułeczce

Gorąca przekąska pachnąca
majerankiem to proste, pyszne
danie. Można podać domownikom
po powrocie z długiego spaceru.
Zaspokoi głód i pozwoli spokojnie
oczekiwać na niedzielny obiad.
40 dag drobiowej wątróbki
dokładnie oczyściłam i podzieliłam
na mniejsze cząstki. Obtoczyłam
w krupczatce, smażyłam z każdej
strony na rozgrzanym tłuszczu.
Pod koniec dodałam kilka małych
cebulek pokrojonych na ćwiartki.
Doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem.
Kilka kajzerek (po jednej na osobę) przekroiłam i wydrążyłam.
Wnętrze i wierzch bułek posmarowałam olejem.
Wypełniłam wątróbkami i cebulą. Zapiekałam około 20 minut
w temperaturze 190°C. Na talerzach rozłożyłam liście sałaty, rucolę,
konserwową fasolkę żółtą i zieloną oraz marynowaną paprykę.
Położyłam gorącą bułkę, podałam od razu.
Bardzo smacznie polecam :)

6 komentarzy:

  1. Coś dla mnie.Wspaniałe mniam,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda, nigdy nie miałam ręki do wątróbki - może ten przepis się sprawdzi ? Muszę ją w ten sposób przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. znam kogoś kto byłby zachwycony taką bułeczką i ja chętnie bym mu swoją oddała..;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wątróbka jest wspaniała w różnych postaciach. Kiedyś nie miałam pojęcia, że aż tyle jest przepisów. Warto korzystać, zwłaszcza, że dzieciaki nie przepadają za tym podrobem,a ja już znalazłam kilka pomysłów które im pasują. Chętnie teraz sprawdzę i Twój. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zamierzam kiedyś tam zrobić kebab z wątróbek - przerobiony po mojemu ponoć oryginalny przepis z Uzbekistanu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń