poniedziałek, 20 lutego 2012

Klasyka - marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem otulona
aksamitnym sosikiem to jeden
z naszych ulubionych dodatków
do mięs - do obiadu.
Smakuje nam również jako
samodzielne danie, często jest
formą przekąski czy gorącej kolacji.
4-5 marchewek, szklanka
mrożonego groszku, albo
groszku z puszki, pół szklanki
wywaru warzywnego lub
mięsnego
(w ostateczności kostka
rosołowa,
ale tej staram się
unikać), łyżeczka
miodu, sól, ćwierć szklanki słodkiej śmietanki 18%,
pieprz do smaku, płaska łyżeczka mąki pszennej.
Marchew umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę. Zalałam odrobiną
mięsnego wywaru, gotowałam kilkanaście minut. Następnie dodałam
groszek z puszki, uprzednio opłukany pod bieżącą wodą. Dusiłam jeszcze
kilka minut. Doprawiłam solą, świeżo utłuczonym białym pieprzem
i odrobiną miodu (można użyć cukru). Mąkę zmiksowałam ze śmietanką.
Połączyłam z marchewką i groszkiem.
Bardzo smacznie polecam :)

6 komentarzy:

  1. Moja ukochana marchewka z groszkiem, nigdy mi się nie znudzi, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako dziecko nie cierpiałam, może dlatego, że jadałam na stołówkach, u mnie w domu się tego nie robiła. Teraz nawet lubię, wprawiłam się dawno temu przy małym dziecku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też taka marchewka często się pojawia. Jedni wydłubują z niej groszek, inni marchewkę, a ja zjadam całość ze smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam marchewkę z groszkiem ale wersji z miodem jeszcze nie przyrządzałam - będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, marchewka z groszkiem u mnie zaplanowana na jutro a do tego domowe frytki:) Ja wykorzystuję mrożone warzywa, zimą najlepsze. Ale zamiast miodu, który małemu nie służy dodaję syrop z Agawy lub odrobinę cukru. Lubimy warzywa na ciepło:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop z agawy jest fantastyczny :)
      Używam zamiennie z miodem. Pozdrawiam również :)

      Usuń