piątek, 23 marca 2012

Tradycyjny chleb pełnoziarnisty

Rumiany, pięknie pachnący,
z cudownie chrupiącą skórką
chleb z pełnoziarnistej mąki
z trzech zbóż swobodnie
i dumnie odpoczywa w koszyku.
Taki chleb to prawdziwy skarb.
Uwielbiamy jego skórkę - im
bardziej chrupiąca, tym lepiej.
Niekiedy toczymy o nią prawdziwe
boje, szczególnie wtedy, gdy
bochenek jest jeszcze gorący.
Piekąc ten chleb zawsze wybieram
największy stopień zarumienienia
skórki.
400 ml wody, 240 g mąki pszennej, 460 g mąki pełnoziarnistej z trzech zbóż,
2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki mleka w proszku, 2 łyżeczki soli,
łyżka cukru, 2 łyżeczki drożdży.
Do formy wlałam wodę i olej. Wsypałam sól, mleko w proszku i cukier.
Dodałam obie mąki i na końcu drożdże.
Waga: około kilograma chleba.
Program: chleb z pełnego przemiału/razowy.
Do takiego chleba polecam własną wędlinę w postaci pieczonej karkówki
lub szynki. Doskonale komponuje się też z serami i wędzonym łososiem.
Bardzo smacznie polecam :)

2 komentarze: