sobota, 24 marca 2012

Wiosenna Panna Cotta

Słoneczna Panna Cotta
wypełniona miętowym aromatem
zjawiła się w naszym domu
niczym wiosenny, radosny,
beztroski motylek.
Lekka jak puch, ulotna jak
marzenie i delikatna jak pierwsza,
najpiękniejsza miłość.
Przybrała tę postać, by oznajmić
wszystkim jednoznacznie, że sroga
i ponura zima odeszła na dobre.
Obdarzyła nas radością, szczerym
uśmiechem i namiętnością.
500 ml śmietanki 18%, 100 g cukru pudru, 150 ml śmietany 30%,
10 g żelatyny, 120 ml miętowego likieru, 2 łyżki miętowego ekstraktu
Ponadto: 150 g gorzkiej czekolady, 50 g czekolady mlecznej,
łyżeczka masła, 2 łyżki ekstraktu miętowego, 200 g malin.
Obie śmietany wlałam do garnuszka, dodałam cukier puder
i podgrzewałam kilka minut na małym płomieniu ognia.
Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody.
Kiedy śmietana była bardzo gorąca (nie wrząca) dodałam żelatynę i delikatnie,
ale porządnie wymieszałam. Zdjęłam z ognia, przykryłam, odstawiłam
do wystygnięcia. Do letniej śmietany z żelatyną wlałam miętowy likier
i ekstrakt. Wymieszałam, rozlałam do foremek, wstawiłam na noc do lodówki.
Czekoladę gorzką i mleczną rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam masło
oraz miętowy ekstrakt. Na półmiskach rozlałam czekoladowy sos,
wyłożyłam wiosenne motylki, przybrałam malinami.
Posypałam cukrem pudrem.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)

16 komentarzy: