środa, 25 kwietnia 2012

Na majówkę: chleb żytni z czarnuszką i orzechami laskowymi

Zbliża się długi, majowy weekend.
To czas relaksu, odpoczynku,
przebywania na świeżym powietrzu.
Proponuję pyszny, domowy chleb
z szeroką gamą staropolskich przypraw
i orzechami laskowymi. Z pewnością
będzie smakowitym akcentem pierwszych
dni najpiękniejszego miesiąca roku.
Do wypieku chleba wykorzystałam
przyprawę do chleba staroploskiego
firmy Kamis, którą otrzymałam, wraz
z innymi tej samej firmy, do testowania.
350 g mąki pszennej, 150 g mąki żytniej, 300 ml ciepłej wody, 50 g orzechów laskowych,
3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki drożdży, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki przyprawy do chleba 
staropolskiego firmy Kamis.
Orzechy uprażyłam na suchej patelni, przesypałam do miseczki. Mąki przesiałam.
Do formy do pieczenia wlałam wodę i oliwę, wsypałam sól i cukier. Następnie dodałam
mąkę pszenną i żytnią, na końcu wsypałam drożdże. Kiedy automat zasygnalizował
wrzucenie dodatkowych składników dodałam orzechy i przyprawę.
Chleb cudownie pachnie, jest puszysty, delikatny, lekki, ma  przyjemnie chrupiącą skórkę.
Przyprawa oprócz czarnuszki zawiera też majeranek, rozmaryn, tymianek i oregano.
Jest doskonale skomponowana i wiem, że znajdzie stałe miejsce w mojej kuchni.
Waga: około 700 g chleba.
Program: chleb z pełnego przemiału.
Wybrałam największy stopień zarumienienia skórki.
Bardzo smacznie, radośnie polecam :)

5 komentarzy:

  1. Chlebek mniam , podstawa wszystkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny musi być!

    obserwuję i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że do perfekcji opanowałaś pieczenie chlebków.
    Uwielbiam czarnuszkę :)

    OdpowiedzUsuń