piątek, 23 listopada 2012

Faszerowane ziemniaki

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu
na jutrzejszy obiad, to proponuję
przygotować faszerowane ziemniaki.
Danie jest syte, smaczne i proste.
Idealne na mgliste, jesienne dni.
Fantastycznie rozgrzewa i dostarcza
mnóstwo pozytywnej energii :)
6 dużych ziemniaków, 200 g pieczarek, 
250 g wędzonego boczku, cebula, 
100 g sera ementaler, jajko, gałązka 
rozmarynu i oregano, garść posiekanej 
natki pietruszki, pieprz i sól do smaku. 
Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam
al dente na parze. Pieczarki pokroiłam w małe cząstki, boczek w kosteczkę a cebulę
drobno posiekałam.
Na patelni usmażyłam boczek. Gdy zaczął robić się rumiany dodałam cebulę,
chwilę smażyłam razem. Przełożyłam do miseczki i na tej samej patelni podsmażyłam
pieczarki. Gorące połączyłam z boczkiem i cebulą. Doprawiłam świeżym rozmarynem
i oregano, sporą ilością pieprzu oraz odrobiną soli. Odstawiłam do wystygnięcia.
Do zimnego farszu wbiłam jajko, dodałam natkę pietruszki, wymieszałam.
Ziemniaki przekroiłam wzdłuż. Wydrążyłam pozostawiając około 5 mm wokół skórki.
Powstałe łódki wypełniłam farszem, posypałam startym serem. Ułożyłam w żaroodpornym
naczyniu, wstawiłam do piekarnika. Zapiekałam 35 - 40 minut w temperaturze 185°C.
Bardzo smacznie polecam :)

15 komentarzy:

  1. rewelacja:) i jak pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, lubię takie ziemniaczki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyczaruję jutro na kolacje :] Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :)))
      Mam nadzieję, że kolacja będzie udana :)

      Usuń
  4. pyszne jedzonko takie ziemniaczki :) Zapraszam też do zabawy łańcuszkowej, oczywiście jeśli masz ochotę bo nic na siłę - szczegóły u mnie http://smacznapyza.blogspot.com/2012/11/chciaa-nie-chciaa-i-w-koncu-musiaa.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Zabawę widziałam już rano :)
      Pomyślę jeszcze, bo nie ukrywam,
      że nie ciągnie mnie do tych łańcuszków,
      chociaż niektóre wypowiedzi bardzo
      miło się czyta :)
      Pozdrawiam Iza :)

      Usuń
  5. Takie ziemniaki to wspaniała sprawa. Też niedawno faszrowałam.

    OdpowiedzUsuń