piątek, 27 kwietnia 2012

Razowy chleb z rodzynkami i migdałami na włoską nutę

Niezwykle aromatyczny chleb
pełen prażonych migdałów i słodkich
rodzynek z dodatkiem suszonych
pomidorów, czosnku, bazylii, oregano,
czarnuszki, tymianku i rozmarynu.
To moja kolejna propozycja na upalną
majówkę. Chleb doskonale komponuje się
z pieczonymi na grillu kiełbaskami,
kaszanką, karkówką, boczkiem i warzywami.
200 g mąki pszennej, 300 g mąki pszennej 
razowej, 325 ml ciepłej wody, 20 g masła, 
garść rodzynków, 2 garści migdałów, 
6 g drożdży (jedno opakowanie), łyżka soli,
2 łyżeczki cukru,  2 łyżki przyprawy do chleba włoskiego firmy Kamis. 
Migdały dwukrotnie zalałam wrzątkiem a następnie obrałam ze skórki i uprażyłam
na suchej patelni. Rodzynki opłukałam i zalałam ciepłą wodą, by napęczniały.
Mąki przesiałam, masło stopiłam. Do formy do pieczenia wlałam wodę,
wystudzone masło, wsypałam sól i cukier. Dodałam mąkę pszenną i razową
oraz drożdże. Gdy automat zasygnalizował wrzucenie dodatkowych produktów
wsypałam całe migdały, przyprawę do chleba włoskiego i rodzynki lekko
obtoczone w mące.
Program: chleb z pełnego przemiału/razowy.
Waga: około 700 g chleba.
Wybrałam największy stopień zarumienienia skórki.
Bardzo smacznie, słonecznie polecam :)

2 komentarze: