niedziela, 3 czerwca 2012

Kociewski chleb codzienny

Pyszny chleb, prosty do zrobienia.
Idealny dla osób, które stawiają pierwsze
kroki w wypiekaniu pieczywa.
Ziarenka słonecznika wraz z płatkami
owsianymi tworzą domowy, niepowtarzalny
smak.
500 g mąki pszennej, szklanka ciepłej 
wody, łyżka cukru, 3/4 łyżeczki soli,
5 dag świeżych drożdży, 4 łyżki ziaren 
słonecznika, 4 łyżki płatków owsianych. 
Mąkę przesiałam i wsypałam do miski.
Drożdże wymieszałam z cukrem i odrobiną
wody, odstawiłam na kilka minut
w ciepłe miejsce. Słonecznik i płatki owsiane uprażyłam na suchej patelni.
Do mąki wsypałam sól, wlałam zaczyn, wodę i uprażone dodatki. Wymieszałam drewnianą
łyżką po czym zaczęłam wyrabiać na blacie.
Uformowałam kulę, przełożyłam z powrotem do miski, przykryłam ściereczką,
odstawiłam do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość zagniotłam raz jeszcze. Włożyłam do okrągłej
foremki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Tępym nożem zrobiłam nacięcia, posmarowałam rozmąconym jajkiem, posypałam
czarnuszką i kminkiem. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam około 40 minut w temperaturze 190°C. Po wyjęciu z foremki wystudziłam na kratce.
Bardzo smacznie polecam :)

W moim otoczeniu nikt nie ma problemów z alergią, jednak jeśli ktoś z czytelników
chciałby upiec ten chleb polecam posmarować go mlekiem roślinnym zamiast rozmąconego jajka.
:)





21 komentarzy:

  1. Bardzo prosty przepis ,
    taki jak dla mnie :-)
    Już czuję jak pachnie :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudnie pachnie :)
      Pozdrawiam nocną porą :)

      Usuń
  2. Zapisuję do wypróbowania..

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz mi chleb wychodzi pyszny ,raz zakalec. Nie mam pojęcia o co chodzi.Piekę z mąki tzw. do domowego wypieku chleba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też zdarza się zakalec, ale nie mam
      pojęcia od czego to zależy...
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Aldi ależ to chleb w sam raz do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika. Wystarczy że dorzucisz banerek i link a w miejscu gdzie piszesz że posmarowałaś jajkiem dodasz, że można mlekiem roślinnym i będzie super. Szkoda takiego przepisu a w naszej bazie się przyda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie byłam pewna ze względu na cukier, ale skoro pasuje,
      to z radością dodaję do akcji :)

      Usuń
    2. Cukier Alergicy ograniczają albo zastępują ksylitolem np. Nie ma go na liście produktów niedozwolonych w mojej akcji:) Dopisz proszę przy tym smarowaniu jajkiem że można posmarować mlekiem roślinnym:)

      Usuń
  5. Zapewne smakowity chlebek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że jest bardzo smaczny :)

      Usuń
  6. Albi, z ogromną radością przeczytałam Twój przepis na chleb.
    Wygląda ślicznie. I musi być przepyszny.
    Muszę go wypróbować. Od kilku lat też piekę chleb...
    Robię go zawsze na zakwasie...Odmiana wskazana.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję i zapraszam tutaj częściej :)

      Usuń
  7. Piękny ten chlebek kociewski! Czy mam pozwolenie na uczynienie go w części moim prywatnym monachijsko-kociewskim? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda fenomenalnie! ale musi mieć chrupiącą skórkę!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ta skórka jest najsmaczniejsza :)

      Usuń
  9. Ale chlebek i jaka skórka chrupiąca!

    OdpowiedzUsuń