Idealny dla osób, które stawiają pierwsze
kroki w wypiekaniu pieczywa.
Ziarenka słonecznika wraz z płatkami
owsianymi tworzą domowy, niepowtarzalny
smak.
500 g mąki pszennej, szklanka ciepłej
wody, łyżka cukru, 3/4 łyżeczki soli,
5 dag świeżych drożdży, 4 łyżki ziaren
słonecznika, 4 łyżki płatków owsianych.
Mąkę przesiałam i wsypałam do miski.
Drożdże wymieszałam z cukrem i odrobiną
wody, odstawiłam na kilka minut
w ciepłe miejsce. Słonecznik i płatki owsiane uprażyłam na suchej patelni.
Do mąki wsypałam sól, wlałam zaczyn, wodę i uprażone dodatki. Wymieszałam drewnianą
łyżką po czym zaczęłam wyrabiać na blacie.
Uformowałam kulę, przełożyłam z powrotem do miski, przykryłam ściereczką,
odstawiłam do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość zagniotłam raz jeszcze. Włożyłam do okrągłej
foremki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Tępym nożem zrobiłam nacięcia, posmarowałam rozmąconym jajkiem, posypałam
czarnuszką i kminkiem. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam około 40 minut w temperaturze 190°C. Po wyjęciu z foremki wystudziłam na kratce.
Bardzo smacznie polecam :)
W moim otoczeniu nikt nie ma problemów z alergią, jednak jeśli ktoś z czytelników
chciałby upiec ten chleb polecam posmarować go mlekiem roślinnym zamiast rozmąconego jajka.
:)
Bardzo prosty przepis ,
OdpowiedzUsuńtaki jak dla mnie :-)
Już czuję jak pachnie :-))
Cudnie pachnie :)
UsuńPozdrawiam nocną porą :)
Zapisuję do wypróbowania..
OdpowiedzUsuńpiękny bochenek
OdpowiedzUsuńDziękuję Dusiu :)
UsuńRaz mi chleb wychodzi pyszny ,raz zakalec. Nie mam pojęcia o co chodzi.Piekę z mąki tzw. do domowego wypieku chleba.
OdpowiedzUsuńMnie też zdarza się zakalec, ale nie mam
Usuńpojęcia od czego to zależy...
Pozdrawiam serdecznie :)
Aldi ależ to chleb w sam raz do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika. Wystarczy że dorzucisz banerek i link a w miejscu gdzie piszesz że posmarowałaś jajkiem dodasz, że można mlekiem roślinnym i będzie super. Szkoda takiego przepisu a w naszej bazie się przyda!
OdpowiedzUsuńNie byłam pewna ze względu na cukier, ale skoro pasuje,
Usuńto z radością dodaję do akcji :)
Cukier Alergicy ograniczają albo zastępują ksylitolem np. Nie ma go na liście produktów niedozwolonych w mojej akcji:) Dopisz proszę przy tym smarowaniu jajkiem że można posmarować mlekiem roślinnym:)
UsuńZapewne smakowity chlebek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest bardzo smaczny :)
UsuńAlbi, z ogromną radością przeczytałam Twój przepis na chleb.
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie. I musi być przepyszny.
Muszę go wypróbować. Od kilku lat też piekę chleb...
Robię go zawsze na zakwasie...Odmiana wskazana.
Serdecznie pozdrawiam
Ślicznie dziękuję i zapraszam tutaj częściej :)
UsuńPiękny ten chlebek kociewski! Czy mam pozwolenie na uczynienie go w części moim prywatnym monachijsko-kociewskim? ;)
OdpowiedzUsuńKasiu, tak :)
Usuńwygląda fenomenalnie! ale musi mieć chrupiącą skórkę!!!!
OdpowiedzUsuńTak, ta skórka jest najsmaczniejsza :)
UsuńAle chlebek i jaka skórka chrupiąca!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń