wtorek, 31 sierpnia 2010

Puszyste knedelki

Proponuję dziś niespotykanie
łatwe i szybkie danie.
Prostszego można chyba
szukać ze świeczką.
Knedelki są bardzo
pyszne, można serwować je
z rozmaitymi dodatkami,
na różne sposoby.
Dwie kostki tłustego twarogu
połączyłam z dwoma
lekko rozbitymi jajkami,
niepełną szklanką kaszy manny,
czubatą łyżką serka Mascarpone,
łyżką mąki pszennej, dwiema łyżkami cukru
i opakowaniem cukru waniliowego.
Połączyłam dokładnie wszystkie składniki i odstawiłam do lodówki
na około dwie godziny. Po tym czasie formowałam okrągłe kulki
i gotowałam je we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju.
Na patelni rozpuściłam dwie łyżki klarowanego masła,
dodałam brązowy cukier, szczyptę kardamonu i łyżeczkę cynamonu.
Polałam gorące knedelki. Talerz skropiłam sokiem malinowym.
Te smakołyki można polać dowolnym, słodkim sosem.
Proponuję sos orzechowy, czekoladowy, z suszonych lub świeżych owoców
bądź bułkę tartą uprażoną w roztopionym maśle.
Pasuje tu także gęsta śmietana z cukrem i cynamonem.
Ma ktoś jakieś inne pomysły?
Wszelka inwencja twórcza dozwolona :)

2 komentarze:

  1. Dziekuje Aldi Kochana
    zrobilam sa pysze
    ja chyba wogole przechodze na twoja kuchnie bo czesto gotuje z Twojego przepisu

    Pozdrawiam Cie serdecznie i duzo zdrowka zycze

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ewuś :)
    Bardzo mi miło :)
    Serdecznie Cię pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń