niedziela, 17 kwietnia 2011

Sałatka z czerwoną papryką, cykorią, jajkiem i bryndzą

Lekka, wiosenna sałatka
z przyjemną nutką słodyczy
i delikatnym, czosnkowym
posmakiem. Idealna jako
dodatek do pieczonego mięsa,
lub jako samodzielna przekąska.
Białą cykorię umyłam,
rozdzieliłam listki a następnie
pokroiłam je wzdłuż na połowy.
Pół czerwonej papryki
pokroiłam w cienkie słupki.
Niedużą czerwoną cebulę w piórka
a jedno ugotowane na półtwardo jajko w plasterki - za pomocą gilotynki.
Składniki ułożyłam dekoracyjnie na talerzu. Posypałam kilkoma
rodzynkami i grudkami sera bryndza.
4 łyżki naturalnego jogurtu wymieszałam z 2 łyżkami soku z cytryny,
doprawiłam solą, białym pieprzem i kurkumą
oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
Sosem polałam przekąskę, ozdobiłam zieloną i kolorową sałatą.
Przepyszne połączenie.
Bardzo smacznie polecam :)

1 komentarz:

  1. ślicznie podana;) i do tego smakowite połączenie składników

    OdpowiedzUsuń