sobota, 18 czerwca 2011

Chleb z tymiankiem i suszonymi pomidorami

Aromatyczny, pszenny chlebek
jest kolejnym rodzajem
pieczywa, które na stałe zagości
w moim jadłospisie.
Suszone pomidory i świeży
tymianek tworzą fantastyczną
kompozycję smakową. Jest
prosty w przygotowaniu
i doskonale pasuje do wszelkiego
rodzaju serów.
500 g przesianej mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
250 ml ciepłej wody, 5 łyżek oliwy, łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru,
50 g suszonych pomidorów,
3 łyżki posiekanego tymianku.
Drożdże i cukier rozpuściłam w 5 łyżkach wody, odstawiłam na kilka minut.
Pomidory pokroiłam w paseczki, dodałam do mąki wraz z tymiankiem.
Wlałam zaczyn, oliwę i wodę. Wymieszałam drewnianą łyżką,
dodałam sól. Ciasto przełożyłam na stolnicę podsypaną mąką,
zaczęłam wyrabiać. Uformowałam kulę, włożyłam do miski,
przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość raz jeszcze zagniotłam.
Foremkę natłuściłam i wysypałam mąką. Włożyłam ciasto
i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarowałam grubą warstwą oliwy.
Piekłam około 35-40 minut w temperaturze 185°C
Bardzo smacznie polecam :)

4 komentarze:

  1. Musiał być wspaniale aromatyczny i pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wyobrażam sobie jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie! Musi być doskonały do sałatek :)

    OdpowiedzUsuń