środa, 22 czerwca 2011

Focaccia z rozmarynem i gruboziarnistą solą

Delikatna, aromatyczna,
z chrupiącą skórką focaccia
podbiła serca moich gości.
Podałam ją z cytrynową oliwą,
suszonymi pomidorami,
oliwkami i serem gorgonzola.
50 dag mąki pszennej,
50 ml oliwy, łyżeczka soli,
2 dag świeżych drożdży,
około 320 ml ciepłej wody,
pół łyżeczki cukru, gałązki
rozmarynu, sól gruboziarnista.
Z drożdży i cukru zrobiłam zaczyn.
Mąkę przesiałam, dodałam oliwę, sól, wyrośnięte drożdże,
posiekany rozmaryn i wodę.
Wyrobiłam ciasto, odstawiłam do wyrośnięcia.
Gdy podwoiło swoją objętość zagniotłam ponownie, po czym
palcami zanurzonymi w oliwie uformowałam placek.
Przełożyłam na natłuszczoną blachę i ponakłuwałam widelcem.
Odstawiłam na kilka minut by odpoczęło i jeszcze trochę wyrosło.
Posmarowałam oliwą, posypałam gruboziarnistą solą i rozmarynem.
Piekłam około 30 minut w temperaturze 200°C.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)

4 komentarze:

  1. Ja się nie dziwię, że smakowała :) Zapowiada się pysznie i pysznie wygląda.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna,pulchna i na pewno smaczna. Bardzo lubimy w domu focaccię :)

    OdpowiedzUsuń