środa, 2 listopada 2011

Chiocciole salate alle verdure

Ślimaki z warzywami to pyszna,
kolorowa, wytrawna przekąska.
Drożdżowe ciasto i pełne smaku
nadzienie czynią potrawę
smaczną, miłą dla oczu
i podniebienia.
Trzy papryki: czerwoną, żółtą
i zieloną oraz jedną cukinię
i jedną małą cebulę pokroiłam
w kostkę. Zasmażyłam na patelni.
Doprawiłam morską solą
i kolorowym pieprzem.
Odstawiłam do wystygnięcia.
Przygotowałam ciasto:
500 g przesianej mąki pszennej, 250 ml ciepłej wody, pół kostki drożdży,
łyżeczka soli, 5 łyżek oliwy i dwie łyżeczki brązowego cukru.
Z drożdży i cukru przygotowałam zaczyn. Mąkę wymieszałam z solą i oliwą,
dodałam wyrośnięte drożdże i wodę. Wyrobiłam gładkie, jędrne ciasto.
Przykryłam ściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowałam na cienki placek w kształcie prostokąta.
Na całej powierzchni wyłożyłam warzywny farsz, zwinęłam w rulon.
Ostrym nożem pokroiłam na plastry grubości około 3,5 cm.
Poukładałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiłam jeszcze na kilkanaście minut, by ślimaczki ponownie wyrosły.
Piekłam przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 185°C.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)

Przepis wędruje do akcji Viva Italia w kategorii antipasti.

6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł jak zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany, są genialne!
    zapisuję!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedyne zawijane bułki jakie robiłam do tej pory to te na słodko...ale Twoja wersja mnie przekonuje w zupełności żeby wypróbować je także na słono ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. i znowu nowy pomysł do wykorzystania. Już nawet widzę w różnych kompozycjach smakowych u siebie. Bardzo ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również chętnie skorzystam z tego apetycznego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń