Spaghetti ze szparagami
i krewetkami w aromatycznym
sosie podane w cytrynie, to
potrawa, która zawsze robi
na mnie duże wrażenie.
Jest harmonijnie skomponowana
i elegancka. Zachwyca sposobem
serwowania, aromatem oraz
bogactwem smaków.
Pęczek szparagów obrałam
z włóknistej powłoki, pokroiłam
na kilka części. Wrzuciłam do
wrzącej, lekko osolonej wody.
Blanszowałam 4 minuty. Wyjęłam,
odłożyłam. Na patelni rozgrzałam
oliwę. Wrzuciłam 250 g krewetek koktajlowych,
uprzednio dokładnie oczyszczonych. Dodałam ząbek
czosnku, jedną pokrojoną drobno papryczkę peperoni, skórkę otartą
z połowy cytryny, odrobinę soli, około 60 ml białego, półwytrawnego wina
i ugotowane wcześniej szparagi. Dusiłam 5-6 minut.
W międzyczasie sparzyłam cytrynę, odkroiłam jej "czapeczkę".
Miąższ wykroiłam ostrym nożem, wydrążyłam dokładnie.
Kolorowe spaghetti ugotowałam al dente. Odcedziłam, połączyłam z sosem.
Część makaronu włożyłam do cytryny, resztę wyłożyłam na półmisek.
Posypałam posiekaną natką pietruszki.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)
Spaghetti dołączam do akcji Viva Italia w kategorii primi piatti.
Wygląda cudnie - jak zwykle zresztą!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń