sobota, 18 sierpnia 2012

Rosyjskie racuszki drożdżowe

Drożdżowe racuszki wyszukałam
w książce pt: "Kuchnia rosyjska"
Anny Łukasik i Agnieszki Sado.
Są przepyszne. Idealne z owocami,
miodem, bitą śmietaną czy z jogurtem.
Fantastycznie komponują się także
z wytrawnymi sosami - szczególnie
z grzybowym, orzechowym i pieczeniowym.
2 szklanki mąki, szklanka mleka, 2 jajka, 
20 g drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka 
masła, 2 szczypty soli, tłuszcz do smażenia.
Mleko lekko podgrzałam, wymieszałam
z drożdżami i przesianą mąką pszenną,
odstawiłam do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach wbiłam jajka, dodałam cukier,
sól i stopione masło. Ubiłam porządnie tłuczkiem do ziemniaków i ponownie odstawiłam
do wyrośnięcia. Ciasto rośnie błyskawicznie i niemal uciekło mi z miski ;)
Po wyrośnięciu nie mieszałam już, zgarnęłam tylko wylewające się brzegi do środka.
Łyżkę zanurzałam w ciepłej wodzie, nabierałam porcje ciasta i nakładałam na patelnię,
na rozgrzany olej. Smażyłam z obu stron na rumiano.
Podałam z owocami: wykorzystałam maliny, jeżyny i borówki amerykańskie.
Skropiłam golden syrup'em.
Do każdej porcji dodałam też ubitą śmietanę kremówkę i gałązkę melisy.
Mnie najbardziej zachwycają te racuchy polane sosem z leśnych grzybów.
Bardzo smacznie polecam :)

 

12 komentarzy:

  1. Jak byłam mała na szkolnej stołówce podawali racuchy. To był obiad, nie starczało dla wszystkich dzieci tak się zajadaliśmy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pamiętam racuchy ze szkolnej stołówki.
      Wszyscy się zajadali :)

      Usuń
  2. Oj te racuszki.. :)
    Tak potrafią ucieszyć człowieka:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię racuchy...
    Czyli te można na słodko i na słono :-)
    Jeszcze z sosikiem , pycha...

    OdpowiedzUsuń
  5. mniammmm takie racuchy to świetny patent na niespodziewanych gości, jeśli można dać suche drożdże, bo takie "żywe" to raczej u mnie nie leżą ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suche można dać, będą równie smaczne :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ale ślicznie Ci one wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  7. racuszki, smaki dzieciństwa. musze znowu je zrobić poki sa takie owoce.

    OdpowiedzUsuń