wtorek, 20 listopada 2012

Szybka przekąska śledzikowa

Stęskniłam się za moimi ulubionymi
śledzikami. Nie mogłam dłużej czekać
i przygotowałam tradycyjne danie 
z jabłkiem, cebulą i śmietaną. Smacznie,
szybko i prosto. Rybce towarzyszy
pumpernikiel przybrany kiełkami
rzodkiewki. To moja osobista przekąska
przed obiadem :) Bardzo lubimy też
śledzia w śmietanie z ugotowanymi
ziemniakami - rozkosz prawdziwa :)
5 filetów matiasów, jedna biała cebula, 
duże winne jabłko, sok z połowy cytryny, 
biały pieprz do smaku, pieprz czerwony 
do dekoracji, 200 ml gęstej śmietany 18%, natka pietruszki, szczypta kiełków rzodkiewki, 
kromka pieczywa pumpernikiel. 
Śledzie moczyłam przez godzinę w wodzie. Następnie osuszyłam i pokroiłam w równe,
ukośne kawałki. Jabłko wraz ze skórą pokroiłam w słupki a cebulę w drobną kostkę.
Składniki zalałam śmietaną, doprawiłam świeżo utłuczonym białym pieprzem i sokiem
z cytryny. Z chleba wykroiłam rybki, każdą przybrałam kiełkami rzodkiewki.
Potrawę ułożyłam na półmisku, ozdobiłam gałązkami natki pietruszki i plasterkiem cytryny,
posypałam czerwonym pieprzem.
Bardzo smacznie polecam :)

8 komentarzy:

  1. normalnie wpraszam się na te Twoje śledzie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis ;) Rybki urocze!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny śledzik , pyszny,
    lubię też kiełki z rzodkiewki i to bardzo ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiełki są pyszne i jakie zdrowe :)

      Usuń