niedziela, 2 maja 2010

Niedzielny deser Psotki

Do wykonania tego deseru
potrzeba: osiem galaretek,
dwie śnieżki, odrobina mleka,
duży kubek jogurtu naturalnego.
W wersji drugiej, można jeszcze
przygotować brzoskwinie z puszki
lub inne sezonowe owoce.
1. Trzy galaretki o różnych kolorach
wsypać na głębokie talerze.
Każdą z nich, zalać niepełną
szklanką wrzącej wody
i dokładnie wymieszać.
Odstawić do zastygnięcia.
2. Dwie galaretki jednakowego koloru
zalać w miseczce szklanką wrzątku.
Mieszać, aż żelatyna dokładnie
się rozpuści.
Gdy galaretki wystygną, połączyć je z jogurtem, dokładnie zmiksować.
Dodać połowę pokrojonych w kostkę, stężałych galaretek z talerzy.
Wlać do formy, na pojedyncze miseczki, albo na blaszkę wyłożoną biszkoptami -
jak kto woli. Wstawić do lodówki.
3. Kolejne dwie galaretki o identycznym kolorze, ale różnym od poprzedniej warstwy,
także zalać szklanką wrzątku i wymieszać.
Dwie śnieżki zmiksować z 1/4 szklanki zimnego mleka. Połączyć z ostudzonymi galaretkami,
dodać resztę galaretkowych kostek z talerzy, wlać na pierwszą warstwę.
Deser porządnie schłodzić.
Podawać z bitą śmietaną, melisą i wisienką koktajlową.
Można też, na wierzch ciasta położyć pokrojone w cząstki brzoskwinie, truskawki, wiśnie,
czereśnie, albo jakiekolwiek inne owoce świeże lub z puszki.
Zalać galaretką, wstawić do lodówki.
Zjadać ze smakiem, najlepiej w jakimś miłym towarzystwie ;)

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodać do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 różne desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
    http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :)
    O konkursie pomyślę :)

    OdpowiedzUsuń